Joditabletteja on hyvä olla kodin lääkekaapissa 3-40-vuotiaita varten, mutta akuuttia tarvetta jodin hankkimiselle ei Suomessa ole. kuva: Erkki Kostiainen
Uutinen

Ministeriöltä uusi ohje lääkejodin käyttöön

11.10.2022 | 11:45

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Joditabletteja suositellaan säteilyvaaratilanteessa enää alle 40-vuotiaille. Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ensisijainen toimi on sisätiloihin suojautuminen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa

Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka saattaa kertyä kilpirauhaseen ja suurina säteilyannoksina lisätä kilpirauhassyövän riskiä.

Tehokkain keino välttää säteilyä on suojautua sisätiloihin. Lääkejodia sisältävien tablettien ottaminen on toissijainen keino ja uuden ohjeen mukaan sitä suositellaan enää alle 40-vuotiaille sekä raskaana oleville. 

Suurin riski kasvuikäisillä

Säteilyvaaratilanteessa suurin riski sikiöillä, pienillä lapsilla ja kasvuiässä olevilla. STM suosittelee 3-40-vuotiaille omaehtoista varautumista ja joditablettien hankkimista. 

Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta. Julkinen terveydenhuolto hankkii valmisteet, ja parhaillaan selvitetään, mikä olisi niille paras jakelutapa.

Aikuisille säteilystä ei ole samanlaista riskiä, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa.

Lääkehaku kertoo, mistä apteekista jodia saa

Kotitaloudet voivat hankkia joditabletteja apteekeista. Tabletteja on lisäksi hyvä olla saatavilla siellä, missä lapset ja enintään 40-vuotiaat aikuiset viettävät pidempiä aikoja. Kehotus varastoida joditabletteja koskee esimerkiksi, päiväkoteja, kouluja, terveyskeskuksia ja muita hoitolaitoksia. 

Alkuvuodesta joditableteista oli pulaa, koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisäsi kysyntää selvästi.

Ajantasaisen joditilanteen apteekeissa voi tarkistaa Apteekkariliiton Lääkehausta kirjoittamalla hakukenttään "Jodix" ja valitsemalla "Näytä lähin apteekki".

Joditabletin saa ottaa vain viranomaisen ohjeella

Joditabletteja ei tule koskaan käyttää ilman viranomaisten ohjeistusta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna joditabletin suojavaikutus heikkenee.

Viranomaiset kehottavat ottamaan tabletteja Säteilyturvakeskuksen riskiarvion perusteella, jos on odotettavissa, että hengitettävässä ilmassa on suuria määriä radioaktiivista jodia.

Yksi kerta-annos on yleensä riittävä. Poikkeuksellisissa pitkittyneissä säteilyvaaratilanteissa voidaan harkita uusinta-annosta.

- Kotiin on hyvä hankkia joditabletteja, mutta mitään hätää asiassa ei ole. Tabletit voi hankkia vaikka seuraavan apteekkikäynnin yhteydessä. Yksi 10 tabletin pakkaus riittää usealle ihmiselle, joten syytä hamstraamiselle ei ole, kertoo Apteekkariliiton lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio.

Kaliumjodidin haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia. Varovaisuutta on noudatettava kilpirauhassairauksia sairastavien kohdalla.

Edellinen ohje lääkejodin käytöstä oli vuodelta 2002. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestö WHO:n jodisuosituksiin.