Migreenilääke kannattaa ottaa heti, kun kipu alkaa
Tutkimus - 20.06.2024 at 09:12
Päivitetty migreenin Käypä hoito -suositus korostaa, että kohtauslääke tulisi ottaa jo lievässä kipuvaiheessa ja riittävän suurella annoksella.
Lievät ja kohtalaisen voimakkaat migreenikohtaukset voidaan usein hoitaa tulehduskipulääkkeellä tai parasetamolilla, tarvittaessa yhdistettynä pahoinvointilääkkeeseen. Jos niistä ei saada riittävää vastetta, on tarpeen siirtyä triptaaneihin, jotka ovat myös vaikean ja invalidisoivan migreenikohtauksen ensisijainen lääkehoito.
Käypä hoito -suositusryhmän puheenjohtaja, dosentti Marja-Liisa Sumelahti Tampereen yliopistosta toteaa, että pitkittyvissä kohtauksissa triptaani voidaan annostella kahdesti vuorokaudessa.
– Triptaaneja voidaan käyttää myös aurallisessa migreenissä. Siinäkin tilanteessa kohtaushoito aloitetaan vasta kipuvaiheessa, koska auran aikana otettu annos ei ole tutkimuksissa tuonut yhtään parempaa tehoa, Sumelahti kertoo.
Migreenin estohoitoon on tullut uusia CGRP:n toimintaa salpaavia lääkkeitä: pistettäviä monoklonaalisia vasta-aineita sekä suun kautta otettavia gepantteja. Niistä voi saada Kela-korvausta, jos potilaalla on vähintään kahdeksan migreenikohtausta kuukaudessa ja hänellä on kokeiltu ainakin kahta muuta estohoitolääkettä. Lisäksi edellytetään, että migreenipäivät vähenevät hoidon aikana vähintään puoleen lähtötilanteesta.
– Pistettävän CGRP-estäjän kanssa saa käyttää kohtaushoidossa turvallisesti rimegepanttia, triptaaneja tai kipulääkkeitä. Lisäksi vaikeahoitoisilla potilailla saatetaan yhdistää neurologin ohjauksessa useita eri estohoitolääkkeitä, Sumelahti kuvailee.
Lievää migreeniä voidaan hoitaa itsehoidossa, mutta ongelmatilanteissa potilaan kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Vaikeahoitoiset migreenipotilaat, joilla esiintyy yli kahdeksan kohtausta kuukaudessa, tulisi ohjata neurologian erikoislääkärin hoitoon.