Hyppää sisältöön

Toimitusvarmuus on jopa hieman parantunut viime ja edellisvuodesta ja on nyt 99 prosenttia, eli 99 reseptiin sadasta lääke löytyy heti apteekin varastosta. Toimitusvarmuus vaihtelee pienimpien apteekkien vajaasta 97 prosentista suurimpien apteekkien yli 99 prosenttiin. 

Lääkkeiden toimitusvarmuutta selvitettiin maaliskuussa (15.-21.3.2021) 424 apteekissa ja sivuapteekissa eri puolilla Suomea.

Useimmiten (44 %) lääkepuutoksen syynä oli se, että lääke tilataan apteekkiin tarvittaessa eli kyse on lääkkeestä, jolle ei ole säännöllistä kysyntää tai sen säilyvyysaika on lyhyt. Vajaa viidennes lääkepuutoksista johtui siitä, että lääke oli tilapäisesti päässyt loppumaan tai oli parhaillaan tilauksessa.

Joka kymmenes lääkepuutoksista johtui lääkkeen saatavuushäiriöstä eli lääkettä ei ollut saatavana lääketukuista. 

Valtaosa (71 %) lääkepuutoksista ratkesi apteekin tekemän lääkevaihdon avulla ilman yhteydenottoa lääkäriin, osassa (8 %) tilanteista lääkäri vaihtoi lääkkeen.

Reilu kymmenesosa (12 %) asiakkaista ei halunnut vaihtaa lääkettään saatavilla olevaan, lääkevaihdon piirissä olevaan lääkkeeseen. Yhtä moni ohjattiin ottamaan itse yhteyttä lääkäriin tai hoitoyksikköön. 

Lähes joka neljäs (23 %) asiakas jäi odottamaan lääkettään, koska lääkkeen saamisella ei ollut vielä kiire ja se oli luvattu saapuvaksi pian.

 

Lääkehaku auttaa saatavuushäiriötilanteissa

Apteekkariliiton kehittämä ja viime kesänä avaama, kaikille avoin Lääkehaku-palvelu Apteekki.fi-sivustolla osoittautui tehokkaaksi työkaluksi lääkepuutoksissa. Sen avulla voi selvittää, mistä apteekeista haluttua lääkettä on heti saatavilla. 

– Lähes puolet apteekeista selvitti asiakkaan lääkkeen löytymistä muista apteekeista Lääkehaun avulla. Lääke löytyikin kahdelle kolmesta asiakkaasta, iloitsee farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Viime vuonna lääkeyritykset tekivät Fimealle 2 093 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta, joista 1 930 koski ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä. Ilmoitusten määrä on nelinkertaistunut vuodesta 2016.

Tänä vuonna juhannukseen mennessä saatavuushäiriöiden määrä oli yli 30 prosenttia pienempi kuin vastaavana aikana viime vuonna, mutta kymmenisen prosenttia suurempi kuin toissa vuonna.

Suurimmat syyt lääkkeiden saatavuushäiriöille ovat tuotannon kapasiteettiongelmat ja lisääntynyt maailmanlaajuinen kysyntä. Tuotannon keskittäminen Euroopan ulkopuolelle ja toimitusketjujen pirstaleisuus lisäävät myös saatavuushäiriöiden riskiä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times