Hyppää sisältöön

Suomalaiset maksoivat reseptilääkkeistään viime vuoden lopussa lähes 15 prosenttia vähemmän kuin vuosikymmen sitten, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista. Itsehoitolääkkeiden hinnat ovat pysyneet ennallaan.

Kuluttajahinnat ylipäätään nousivat tammikuusta 2012 joulukuuhun 2021 reilut 11 prosenttia. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat 10 prosenttia ja taksikyydit 34 prosenttia. Taksikyytien hinnat lähtivät jyrkkään nousuun pian heinäkuussa 2018 voimaan tulleen taksiuudistuksen jälkeen. Myös viime vuonna taksien hinnoissa nähtiin jyrkkää nousua.

Tilastokeskus kerää lääkkeiden hinnat kuluttajahintaindeksin laskentaan keskitetystä tietokannasta, johon on tallennettu kaikki Suomen apteekeissa myydyt resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä laskevat hintoja

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo vuodesta 2003, jolloin lääkevaihto apteekeissa otettiin käyttöön, ja etenkin vuodesta 2009, jolloin lääkevaihtoa täydennettiin viitehintajärjestelmällä. Vuodesta 2003 reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet lähes 30 prosenttia.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnoissa näkyvä alkuvuoden nousu johtuu alkuomavastuista ja loppuvuoden lasku vuosiomavastuiden täyttymisestä. Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien. Kun lääkekatto eli vuosiomavastuu (592,16 euroa) tulee täyteen, asiakas maksaa jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Lääkekuluja kasvattavat kalliit biologiset lääkkeet

Lääkekustannuksia ja Kelan lääkekorvausmenoja kasvattavat uudet ja kalliit biologiset lääkkeet. Niistä monille on jo saatavilla hinnaltaan edullisempi kaltaislääke eli biosimilaari, joiden käytön lisäämisellä voitaisiin säästää lääkekuluissa kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.

Apteekkariliitto ehdotti viime syksynä, että biosimilaarien käyttöä edistettäisiin ottamalla biologiset lääkkeet mukaan apteekkien toteuttamaan lääkevaihtoon.

Apteekki ei päätä lääkkeen hintaa

Lääkkeissä tukkuhinnan eli apteekin ostohinnan päättää lääkeyritys, ja se on kaikille apteekeille sama. Apteekki ei voi itse hinnoitella lääkkeitä, vaan lääkkeen vähittäishinta apteekissa on laskettava valtakunnallisesta tukkuhinnasta valtioneuvoston lääketaksa-asetuksen mukaisesti. Lääkkeiden hinnat ovat siksi kaikissa apteekeissa, apteekkien palvelupisteissä ja suomalaisissa verkkoapteekeissa samat.

Huhtikuun alusta lukien apteekki voi antaa alennusta itsehoitolääkkeen lääketaksan mukaisesta hinnasta omasta katteestaan tinkien.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times