Kauniaisten apteekki avasi terveyspisteen
- 09.09.2022 at 10:28
Terveyspisteen kaksi terveydenhoitajaa antavat rokotuksia, ottavat verinäytteitä ja tekevät pieniä toimenpiteitä. Palvelulle on ollut kova kysyntä.
Kauniaisissa asuvien on nyt aiempaa helpompaa saada matalan kynnyksen terveyspalveluja, koska kaupunkiin avattiin tällä viikolla apteekin terveyspiste.
Kauniainen on Espoon sisällä sijaitseva 10 000 asukkaan kaupunki, jossa toimii oma terveysasema, mutta lähimmät yksityiset lääkäriasemat ovat espoolaisissa kauppakeskuksissa.
– Toivon että tämä uudenlainen palvelu tuo helpotusta ihmisten arkeen, ettei heidän tarvitse lähteä Espooseen tai Helsinkiin. Emme toki ole lääkäriasema, mutta meillä tehdään pieniä toimenpiteitä ja annetaan rokotuksia. Ihmiset voivat tulla matalalla kynnyksellä puhumaan terveydestä ja meiltä osataan ohjata tarvittaessa eteenpäin, kertoo apteekkari Tiina Heikkilä.
Hän korostaa, että apteekki ei ole kilpailija, vaan kumppani, joka täydentää muun terveydenhuollon palveluja. Tällä hetkellä ainakin kaupungin terveyspalveluissa on paljon ruuhkaa.
– Varsinkin koronapandemian yhteydessä on puhuttu paljon siitä, miten apteekit voivat toimia matalan kynnyksen terveydenhuoltopisteinä. Apteekin terveyspiste on minusta hyvä vaihtoehto julkisen puolen resurssipulaan, Heikkilä uskoo.
Kaksi terveydenhoitajaa
Terveyspiste sijaitsee apteekin yläkerrassa Kauppakeskus Granissa. Siellä työskentelee kaksi terveydenhoitajaa arkisin klo 8-16, ja keskiviikkoisin klo 20 asti. Terveyspiste on avoinna myös joka kuun ensimmäinen lauantai klo 9-15.
Terveyspisteeseen pääsee ajanvarauksella, joskus jopa kävelemällä suoraan apteekkiin, jos aikoja sattuu olemaan vapaana. Palvelua on selvästi kaivattu, sillä ajanvarauslistat ovat täyttyneet nopeasti.
– Kysyntää on ollut todella paljon. Puhelin soi vähän väliä ja oveen kolkutellaan, kertoo farmaseutti-terveydenhoitaja Reina Breck-Mustikkamäki.
Terveyspisteen terveydenhoitajat tekevät pieniä toimenpiteitä, kuten korvahuuhteluita sekä ompeleiden, hakasten, punkkien ja tikkujen poistoa.
Apteekki toimii Synlabin näytteenottopisteenä ja siellä voidaan tehdä ilman lääkärin lähetettä lähes kaikkia verestä otettavia laboratoriotutkimuksia.
Rokotuspalvelulle kysyntää
Apteekissa uskotaan, että etenkin rokotuspalvelulle tulee olemaan kysyntää. Terveydenhoitajat pistävät esimerkiksi influenssa- ja pneumokokkirokotteita, mutta koronarokotteiden antaminen on keskitetty julkiseen terveydenhoitoon.
Rokotteiden antaminen kirjataan suoraan asiakkaan tietoihin Kanta-palvelussa.
– Kirjaaminen toimii helposti, koska apteekilla on käytössä Kanta-palvelun kanssa keskusteleva potilastietojärjestelmä, kertoo terveydenhoitaja Jessi Hallaranta.
Terveyspiste toimii muutenkin yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa. Kaupungin terveyspalveluiden ylilääkäri on tarkastanut ja hyväksynyt terveyspisteen työtilat.
Lisäksi terveyspisteellä on nimetty vastuulääkäri, jonka kautta asiakkaat saavat esimerkiksi rokote- ja lääkereseptejä, ja jota terveydenhoitajat voivat tarvittaessa konsultoida.
Korvahuuhtelu apteekissa
Hallaranta työskenteli pitkään Kauniaisten kaupungilla terveydenhoitajana, joten hän tietää, että apteekki voi tuoda helpotusta myös julkisen puolen työmäärään.
– Esimerkiksi korvahuuhteluita ei mielellään tehdä julkisella puolella, koska toimenpide vie paljon aikaa ja periaatteessa jokainen pystyy tekemään sen itse, Hallaranta sanoo.
Apteekissa on myös palveluja, joita terveysasemalta ei saa.
– Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita kehonkoostumusmittauksesta. Meillä on myös laite, joka analysoi parinkymmenen minuutin aikana yhdestä näytteestä, sairastaako potilas koronaa, influenssaa tai RS-virusta, Breck-Mustikkamäki kertoo.
Apteekkariliiton konsepti
Apteekin terveyspiste on Kuopio Innovationin vuonna 2009 käynnistämä toimintamalli, jonka oikeudet Suomen Apteekkariliitto osti vuonna 2014.
Terveyspisteet ovat yksityisiä terveyspalveluyrityksiä, joilla on alueensa aluehallintoviraston myöntämä lupa terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Suomessa toimii tällä hetkellä 17 apteekin terveyspistettä.
Terveyspisteiden tarkoituksena on vähentää terveydenhuollon kuormittavuutta ja tarjota vaihtoehtoja terveyspalveluiden hankkimiseen.