Hyppää sisältöön

Astman tai keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien inhaloitavien lääkevalmisteiden lääkevaihto apteekeissa alkoi huhtikuun alusta. Inhaloitavien lääkkeiden apteekkivaihto on osa edellisen hallituksen lääkesäästöohjelmaa, ja sillä tavoiteltiin alun perin reilun 2 miljoonan euron vuosittaisia lääkekorvaussäästöjä.

Apteekkivaihdon alettua huhtikuussa lääkkeiden hinnat lähtivätkin nopeaan laskuun.

Apteekkariliitto on nyt kerännyt apteekeilta alustavia tietoja lääkevaihdon sujumisesta. Apteekeille tehdyn tiedustelun mukaan vaihto on sujunut pääosin hyvin, eikä apteekkien tietoon ole tullut vaihtoa koskevia reklamaatioita.

– Haasteet liittyvät lähinnä tilanjatkeisiin. Apteekeissa on tullut esiin tapauksia, joissa reseptin annosohjeeseen on jäänyt maininta tilanjatkeesta, vaikka se ei sovi vaihtokelpoisen valmisteen laitteeseen, sanoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen.

Tilanjatkeen voi tällä hetkellä vaihtaa vain lääkärin ohjeen mukaan, joten vaihto edellyttää lääkärin konsultaatiota.

Ongelmat havaitaan entistä paremmin

Kyllösen mukaan keväällä voimaan tullut lääkevaihto ja lisääntynyt neuvonta ovat ylipäätään aiheuttaneet sen, että erilaisia lääkitykseen liittyviä ongelmia havaitaan entistä herkemmin.

– Apteekeissa ollaan nyt entistä aktiivisempia siinä, että lääkkeestä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty. Apteekeissa on huomattu muun muassa tapauksia, joissa annoslaitetta on käytetty, vaikka se on ollut jo tyhjä. Käyttäjiä on opastettu huomaamaan, milloin lääke on lopussa.

Lääkitysturvallisuutta vaarantavista tapauksista on myös tehty ilmoituksia terveydenhuollon vaaratapahtumien ilmoitusjärjestelmä HaiProon.

Henna Kyllönen/media/2-apteekkari.fi/henkilokuvat/kyllonen-henna-20.jpg

Vaihto antaa apteekin ammattilaisille mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamistaan aiempaa enemmän. Ja kun omaa osaamistaan pääsee käyttämään, se tekee yleensä työstä mielekkäämpää.

Mielekästä työtä

Apteekeissa työskentelevien farmasian ammattilaisten keskuudessa inhaloitavien lääkkeiden apteekkivaihdon ja laiteneuvonnan koetaan monipuolistaneen apteekkityötä.

– Vaihto antaa apteekin ammattilaisille mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamistaan aiempaa enemmän. Ja kun omaa osaamistaan pääsee käyttämään, se tekee yleensä työstä mielekkäämpää.

Samalla on kuitenkin huomattu, että kaikki asiakkaat eivät noin vain lähde vaihtamaan tuttua ja turvallista lääkevalmistetta toiseen.

– Inhaloitaviin lääkkeisiin liittyy se, että oikeaa hoitotasapainoa on saatettu hakea pitkään, ja kokeilussa on ollut useita eri valmisteita. Tällöin vaihtoon ei helposti lähdetä, etenkin jos hintaero alkuperäisen ja vaihtokelpoisen lääkkeen välillä on pieni. Apteekit ovat siis isossa roolissa myös vaihtoon kannustamisessa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times