Prep-lääkitys antaa jopa 99 prosentin suojan hiv-tartuntaa vastaan, kun lääkettä käytetään oikein. kuva: Mikko Rasila
Uutinen

Hiv-tartuntoja ennaltaehkäisevä lääkitys on nyt maksuton

01.07.2021 | 08:30

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Käyttäjä saa lääkkeet suoraan mukaan poliklinikalta tai lääkäri kirjoittaa maksuttoman reseptin apteekkiin.

Tänään voimaan astunut uusi asiakasmaksulaki muuttaa hiv-tartuntoja ennaltaehkäisevän prep-lääkityksen maksuttomaksi Suomessa. 

Lääkityksen maksuttomuus edistää hoidon saatavuutta ja yhdenvertaista toteutumista kaikille sitä tarvitseville.

– On valtavan hieno edistysaskel, että prep muuttuu maksuttomaksi myös Suomessa. Se on yksi tehokkaimmista keinoista ennaltaehkäistä hiv-tartuntoja, toteaa Hivpointin hankekoordinaattori ja prep-asiantuntija Sami Tuunainen.

Prep-lääkitys antaa jopa 99 prosentin suojan hiv-tartuntaa vastaan, kun lääkettä käytetään oikein. Hoito on ollut pitkään maksuton useissa Euroopan maissa. Sen on todettu vähentäneen hiv-tartuntoja maissa, joissa se on ollut jo pidempään käytössä.

HUS alueella maksuttoman lääkityksen saa HUSin sairaala-apteekista Meilahdesta, jonne Sukupuolitautien poliklinikalta prep-seurantakäynnin yhteydessä kirjoitetaan maksuton resepti.

Muiden sairaanhoitopiirien käytännöistä Tuunaisella ei ole tarkkaa tietoa.

– Vaihtoehtoina on, että prep-käyttäjä saa lääkkeet suoraan mukaan prep-seurannan toteuttavalta poliklinikalta tai lääkäri kirjoittaa maksuttoman reseptin apteekkiin, jolloin lääkkeet saa mistä tahansa apteekista samalla tapaa kuin esimerkiksi klamydian hoitoon määrättävät maksuttomat antibiootit voi saada, hän kertoo.

Käyttäjämäärien odotetaan kasvavan

Suomessa on tällä hetkellä arviolta 600 prepin käyttäjää, suurin osa heistä on HUSin alueella. Hivpointissa uskotaan, että maksuttomuuden myötä hoitoon hakeutuvien määrä tulee todennäköisesti kasvamaan jonkin verran.

Prepin käyttäjistä suurin osa on miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa, mutta lääkkeestä voi hyötyä kuka tahansa, jolla on satunnaisten seksipartnereiden kanssa suojaamatonta seksiä. 

Julkisessa terveydenhuollossa prep-hoitoja annetaan yleensä sukupuolitautien tai infektiosairauksien poliklinikoilla. Hoitoon kuuluvat kolmen kuukauden välein toteutuvat seurantakäynnit, joiden yhteydessä testataan myös muut seksitaudit.

Lääkkeet voi saada enimmillään kolmen kuukauden päivittäistä käyttöä varten.

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on muun muassa hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen sekä tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä tukeminen.