Fimea: Vuoden 2023 alussa tehdyillä muutoksilla oli vaikutusta apteekkien talouteen – Apteekkien myyntikatteet laskivat aiempaa enemmän
Apteekkityö, Talous - 05.03.2025 at 10:55
Fimea on julkaissut apteekkien tilinpäätösanalyysin vuosilta 2020–2023. Analyysin mukaan apteekkien keskimääräinen liikevoitto laski vuonna 2023 edellisvuodesta yli 14 prosenttia.

Lue tiivistelmä
- Fimean mukaan yksityisten apteekkien toiminta oli vuonna 2023 pääsääntöisesti liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit vakavaraisia.
- Apteekkariliitto on huolissaan apteekkien nopeasti heikentyneestä taloustilanteesta. Fimean analyysissä eivät näy vielä uusimmat heikennykset, kuten verenohennuslääkkeiden halpeneminen niiden patenttisuojan rauettua tai biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon alkaminen.
- Apteekkariliitto muistuttaa, että apteekkitalouden uudistus on tehtävä ennen kuin apteekkeihin voidaan kohdistaa uusia säästöjä.
Vuoden 2023 alussa tuli voimaan kaksi apteekkien liiketoiminnan kannattavuuteen vaikuttavaa lainsäädäntömuutosta.
Reseptilääkkeiden vähittäismyyntihinnan määrittävää lääketaksaa leikattiin ja tukkuhinnaltaan yli 1 500 euroa ylittävät lääkevalmisteet poistettiin osittain apteekkiveron piiristä. Muutos leikkasi apteekkien tuloja noin 20 miljoonaa euroa.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan lääketaksa-asetuksen muutos hidasti apteekkien liikevaihdon kasvua. Muutosten takia yksityisten apteekkien keskimääräiset myyntikatteet ja liikevoitto laskivat aiempia vuosia enemmän. Tiedot selviävät Fimean julkaisemasta yksityisten apteekkien tilinpäätösanalyysistä vuosilta 2020–2023.
Taustalla lääketaksan leikkaus ja kustannusten nousu
Analyysin mukaan vuonna 2023 yksityisten apteekkien keskimääräinen arvonlisäveroton liikevaihto oli 4,5 miljoonaa euroa. Tämä oli 1,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.
Apteekkien liikevaihdosta 94 prosenttia muodostui lääkemyynnistä. Lääkemyynnistä 86 prosenttia puolestaan oli reseptilääkkeitä.
Yksityisten apteekkien keskimääräinen liikevoitto ennen tilinpäätössiirtoja, veroja ja apteekkarin palkkaoikaisua oli noin 226 000 euroa, mikä oli yli 14 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.
Liikevoiton laskuun on vaikuttanut tehtyjen muutosten lisäksi yleinen kustannusten nousu. Muutosten takia myös myyntikateprosentit laskivat vuonna 2023 aiempia vuosia enemmän.
Fimean mukaan yksityisten apteekkien toiminta oli kuitenkin vuonna 2023 pääsääntöisesti liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit olivat vakavaraisia. Samaan aikaan apteekit olivat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia.
Lue myös
Tekijä Apteekkariliiton Risto Holma toivoo apteekeille valoisampaa tulevaisuutta

Lääkkeiden hinnat Reseptilääkkeiden hinnat laskevat edelleen – Myynti muuttunut apteekeille lähes kannattamattomaksi

Kentältä Talousvaikeudet painavat apteekkareita – helsinkiläinen apteekkari ei ole nostanut tuloja yhdeksään kuukauteen

Apteekkien taloudellinen tilanne heikentynyt
Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen on huolissaan apteekkien taloudellisesta tilanteesta. Hän huomauttaa, että Fimean julkaisemassa apteekkien tilinpäätösanalyysissä ei näy vielä esimerkiksi verenohennuslääkkeiden halpenemista niiden patenttisuojan rauettua tai biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon alkamisen vaikutuksia.
– Verenohennuslääkkeiden patenttisuojan raukeamisella tulee olemaan jopa suuremmat heikentävät vaikutukset apteekkien talouteen kuin vuoden 2023 reseptilääketaksan leikkauksella, hän sanoo.
Hänen mukaansa apteekkien täytyy olla liiketaloudellisesti kannattavia, että ne ylipäätään pysyvät toiminnassa ja Suomessa säilyy maankattava apteekkiverkosto. Liiketaloudellinen kannattavuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että apteekin pitämisellä rikastuisi.
– Yhä useamman apteekin kannattavuus on heikentynyt rajusti ja osa apteekeista on jo nyt taloudellisesti kipurajoilla. Reseptilääkemyynti on muuttunut monille apteekeille kannattamattomaksi ja apteekit ovat yhä riippuvaisempia itsehoitolääkkeistä, Hirvonen sanoo.
Apteekkitalous kaipaa uudistamista
Apteekkariliitossa apteekkien talouden heikkeneminen on nähty selvästi. Liiton tavoitteena onkin apteekkitalouden kokonaisuudistus, joka mainitaan myös hallitusohjelmassa.
Apteekkariliiton mukaan esimerkiksi apteekkiverolakia tulee muuttaa siten, että apteekkiveron perusteeksi otetaan lääkemyynnin liikevaihdon sijaan myyntikate. Tällä mallilla valtiolle kertyisi saman verran veroeuroja kuin nyt, mutta apteekkivero olisi apteekeille nykyistä oikeudenmukaisempi.
Lisäksi liitto ehdottaa negatiivisen apteekkiveron käyttöönottoa. Sillä voitaisiin tukea etenkin pieniä, harvaan asutuilla alueilla sijaitsevia apteekkeja, joihin viime vuosien säästöt ovat osuneet kipeimmin, mutta jotka ovat alueensa asukkaille tärkeä terveydenhuollon lähipalvelu.
Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus aikoo jatkaa lääkesäästöjä myös ensi vuonna ja laajentaa itsehoitolääkkeiden myyntiä apteekkien ulkopuolelle.
Apteekkariliitto muistuttaa, että apteekkitalouden uudistus on tehtävä ennen kuin apteekkeihin voidaan kohdistaa mitään uusia säästöjä, ja itsehoitolääkkeiden myynnin väheneminen apteekeista on otettava huomioon lääkesäästöjen mittaluokassa ja toteutustavassa.
– Uudistukset on tehtävä taiten ja kokonaisuus huomioiden. Muutoin vaarana on apteekkien lähipalveluiden raju supistuminen, Merja Hirvonen varoittaa.