Uutinen

Fimea ehdottaa: Uudellemaalle lisää apteekkeja ja löyhempi sijainninohjaus

19.12.2016 | 15:24

Teksti : INKERI HALONEN

Ehdotus muuttaisi Espoon ja Vantaan apteekkien sijaintimääräyksiä sekä lisäisi apteekkien määrää tuntuvasti.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ehdottaa useiden uusien apteekkien perustamista Uudenmaan alueelle. Samalla apteekkien aluerajoja muutettaisiin.

Espoon osalta Fimea ehdottaa apteekkialuerajojen poistamista niin, että Espooseen jäisi vain kaksi apteekkialuetta nykyisen viiden apteekkialueen sijaan.

Käytännössä vain Jorvin sairaalan alue rajattaisiin erilliseksi apteekkialueeksi ja alueelle perustettaisiin uusi apteekki Espoon kaupungin aloitteen mukaisesti.

Muilta osin Espoo jäisi yhdeksi apteekkialueeksi, jonka sisältä nykyiset kymmenen ja ehdotetut viisi uutta apteekkipistettä voisivat valita sijaintinsa vapaasti.

Vantaalle ehdotetaan neljää uutta apteekkia ja yhtä aluetta

Vantaan osalta Fimea ehdottaa apteekkien aluepäätöstä muutettavaksi niin, että Vantaan apteekkien sijaintialueet yhdistettäisiin yhdeksi alueeksi. Nykyisin sijaintialueita on seitsemän. 

Samalla Vantaalle ehdotetaan perustettavaksi neljä uutta apteekkia.

Järvenpään, Nurmijärven ja Vihdin osalta Fimea selvittää apteekkipalvelujen lisäämistarvetta muun muassa kuulemalla kyseisiä kaupunkeja.

Kaikki Fimean ehdotukset on lähetetty kuultaviksi kyseisiin kuntiin ja alueella toimiville apteekkareille. Kuulemisaika päättyy 27.1.2017.

Aiemmat selvitykset johtamassa päätöksiin

Fimea käynnisti keväällä selvityksen apteekkipalvelujen alueellisesta toimivuudesta kartoittaakseen uusien apteekkien perustamistarpeita.

Ensivaiheessa Fimea pyysi apteekkipalvelujen toimivuuden arviointia Hyvinkään, Kaarinan, Liedon, Loviisan, Mustasaaren, Mäntsälän, Naantalin ja Ylivieskan kunnista.

Saatujen lausuntojen perusteella Fimea tulee perustamaan uudet apteekit ainakin osaan näistä kunnista.

Aiemmin tänä syksynä on perustettu apteekit myös Turkuun ja Valkeakoskelle. Lisäksi muun muassa Porissa ja Joensuussa on tehty muutoksia apteekkien aluepäätöksissä ja/tai sivuapteekkien sijainnissa.