Uutinen

Eläinantibiooteissa luvassa saatavuusongelmia

22.05.2015 | 13:14

Teksti : TIINA KUOSA

Eläimille tarkoitettujen bentsyylipenisilliiniä sisältävien antibioottien saatavuusongelmien ennakoidaan alkavan syksyllä.

Häiriö johtuu vaikuttavan aineen pulasta Euroopassa ja koskee useita bentsyylipenisilliiniä sisältäviä eläinlääkevalmisteita.

Joidenkin pakkauskokojen osalta injektiovalmisteiden saanti voi häiriytyä jo loppukesästä, mutta normaalikulutuksella kokonaisvaraston arvioidaan riittävän syyskuun alkuun, ellei lisätoimituksia saada.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira arvioivat, että häiriötilanne jatkuu ensi vuoden alkupuolelle.

Bentsyylipenisilliini on keskeinen mikrobilääke tuotantoeläimillä bakteerien aiheuttamien tautien hoidossa. Useimmissa tautitapauksissa se on myös ensisijainen lääke.

Velvoitevarastointia puretaan

Fimea ja Evira sekä myyntiluvanhaltijoiden edustajat etsivät keinoja saada lisää valmisteita maahan, jotta katkoksen vaikutukset Suomeen olisivat mahdollisimman vähäiset.

Lääkkeiden saatavuuden turvaamiseksi käyttöön otetaan myös tarvittaessa kyseisten lääkevalmisteiden velvoitevarastoja. Näin toimitaan, jos valmisteiden myyntivarastot loppuvat.

Velvoitevarastoitujen valmisteiden hankkimista tukusta kuitenkin rajoitetaan, ja valmisteita saa käyttää ainoastaan Eviran suositusten mukaisiin käyttöaiheisiin niin kauan, kun häiriötilanne jatkuu.

Eviran ja Fimean mukaan tavoitteena on varmistaa valmisteiden riittävyys keskeisiin käyttötarkoituksiin.

Valmisteet joita mahdollinen saantihäiriö koskee:

Carepen vet 600 mg intramammaarisuspensio lypsävälle lehmälle (Vetcare Oy)
Ethacilin vet 300 000 IU/ml injektioneste (Intervet Oy)
Penovet vet 300 mg/ml injektioneste (Vetcare Oy)
Procapen vet 300 mg/ml injektioneste (FaunaPharma Oy)

Lisätietoa aiheesta >