Uutinen

Ehdollista korvattavuutta jatketaan kuusi vuotta

08.08.2019 | 16:27

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Uusien lääkkeiden käyttöönoton nopeuttamiseksi tarkoitettua ehdollista korvattavuutta ehdotetaan jatkettavaksi vuoden 2025 loppuun asti tietyin tarkennuksin.

Uusien lääkkeiden saamista niitä tarvitsevien käyttöön on parannettu vuodesta 2017 ehdollisella korvattavuudella. Menettely päättyisi tänä vuonna, mutta koska kokeilusta ei ole saatu riittävästi kokemuksia, sitä aiotaan jatkaa vuoden 2025 loppuun asti.

Riskinjakomalli oli alun perin tarkoitus vakinaistaa määräaikaisuuden jälkeen. STM:n johtajan Liisa Siika-ahon mukaan ehdollisesti korvattavan valmisteen myynnistä ja järjestelmän taloudellisista vaikutuksista haluttiin kokemuksia pidemmältä ajalta.

– Määräaikaisuuden jatkaminen oli käsittääkseni lääketeollisuudenkin tahto. 

Lääkkeiden hintalautakunta on voinut hyväksyä korvattavuuden ja tukkuhinnan erityisestä syystä ehdollisena. Hintalautakunta on tehnyt heinäkuun loppuun mennessä 33 päätöstä ehdollisesta korvattavuudesta, ja ne koskevat 25:ttä valmistetta.

Uuden lääkkeen kustannusten, kustannusvaikuttavuuden ja hoidon arvon arviointi yleensä vaikeaa, ja siksi useissa maissa on otettu käyttöön riskinjakomalleja, jotta valmiste saataisiin käyttöön eli käytännössä korvausjärjestelmään.

Pieniä tarkennuksia lakiin

Kokemusten perusteella lakiin ehdotetaan tarkennuksia. Ne koskevat ehdollisesti korvattavan lääkkeen käyttämistä vertailuvalmisteena hintavertailussa sekä tukkuhinnan kohtuullisuuden arviointia.

Koska riskinjakosopimukset ovat salaisia, hintalautakunta ei voi käyttää ehdollisesti korvattavan valmisteen hintaa vertailuhintana, kun se arvioi kilpailijan vastaavia lääkkeitä. Siksi vertailuhinnan kriteerejä täsmennetään.

Ehdolliselle korvattavuudelle säädetystä viiden vuoden pituisesta enimmäisajasta luovuttaisiin. Kokemusten perusteella lääkehoidon tarve ja ehdollinen korvattavuus tulee arvioida tapauskohtaisesti.

Samassa yhteydessä sairausvakuutuslakiin tehdään muita pieniä muutoksia, jotka eivät koske ehdollista korvattavauutta. Esimerkiksi yrittäjän oikeutta työterveyshuollon korvaukseen selkeytetään ja korvattavauuden edellytyksenä olevaa hinnan määrittelyä täsmennetään.

Luonnos sairausvakuutuslain muuttamisesta on lausunnolla 6.9.2019 asti. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä.