Uutinen

Uusi tutkimus vahvistaa: Raskauden aikana tulee välttää lakritsin syöntiä

03.02.2017 | 10:34

Lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin syönnillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle.

Uusi suomalaistutkimus antaa lisätukea Lapsiperheiden ruokasuosituksen ohjeelle, että äidin tulee välttää runsasta lakritsin syöntiä raskauden aikana.

Lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin syönnillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle. Turvallisen käytön rajaa ei tunneta.

Tutkimuksessa suurille lakritsiannoksille sikiönä altistuneet nuoret suoriutuivat psykologin tekemistä kognitiivisista päättelytesteistä muita heikommin. Ero vastasi suunnilleen seitsemää älykkyysosamäärän pistettä.

Lakritsille altistuneet suoriutuivat huonommin myös muistia mittaavista tehtävistä, ja heillä oli vanhempiensa arvion mukaan enemmän ADHD-tyyppisiä ongelmia. Tytöillä murrosikä oli alkanut aikaisemmin ja edennyt pidemmälle.

Tutkimukseen osallistui 387 keskimäärin 13-vuotiasta nuorta.

Glykyrritsiini lisää stressihormoni kortisolin vaikutusta

Tutkijat korostavat, että asia on tärkeä pitää oikeissa mittasuhteissa. Iso osa suomalaisista on sikiöaikana altistunut glykyrritsiinille.

- Glykyrritsiini on yksi monista sikiön kehitykseen vaikuttavista tekijöistä. On mahdotonta sanoa, onko juuri glykyrritsiini vaikuttanut jonkun tietyn lapsen kehitykseen. On tärkeätä ymmärtää, että 378 nuoren populaatiossa havaittu ilmiö ei välttämättä selitä yhden yksittäisen nuoren kehityksessä havaittuja ominaispiirteitä, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Eero Kajantie, yksi artikkelin kirjoittajista.

Makeutusaine glykyrritsiini lisää stressihormoni kortisolin vaikutusta estämällä kortisolia inaktivoivan entsyymin toimintaa. Kortisoli on välttämätöntä sikiön kehitykselle, mutta on suurina annoksina haitallista.

Ihmisillä glykyrritsiinin on pitkään tiedetty nostavan verenpainetta ja lyhentävän raskauden kestoa, mutta näin pitkälle ulottuvia vaikutuksia sikiöön ei ole aiemmin osoitettu.

Tutkimus ilmestyi American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Katri Räikkönen et al. Maternal licorice consumption during pregnancy and pubertal, cognitive and psychiatric outcomes in children. American Journal of Epidemiology.