Uutinen

Saatte olla ylpeitä apteekkien kansanterveysohjelmista!

31.07.2015 | 15:38

Teksti : ERJA ELO

Farmasian maailmanjärjestö FIP:n pääsihteeri Luc Besançon kehui Suomen-vierailullaan apteekkien kansanterveysohjelmia.

Apteekit ympäri maailmaa ovat tilanteessa, jossa ne kehittävät lääkemyynnin rinnalle erilaisia lisätoimintoja. Kyse on usein lääkehoitoa tukevista palveluista, jotka auttavat asiakkaita saamaan parhaan hyödyn käyttämistään lääkkeistä.

FIP:n pääsihteeri Luc Besançon nostaa hyväksi esimerkiksi suomalaisten apteekkien kansanterveysohjelmat.

– Kansanterveysohjelmanne ovat hyvin innovatiivisia muun apteekkimaailman silmissä! Teidän kannattaa olla niistä ylpeitä! Konsepti on hyvä, koska apteekit tarjoavat apua sekä kansansairauksien ennaltaehkäisyyn että niiden hoitoon.

Apteekkariliiton jäsenapteekeissa on jo vuosien ajan työskennellyt satoja astma-, diabetes- ja sydänyhdyshenkilön koulutuksen saaneita farmasian ammattilaisia.

Besançonin mielestä on hienoa, että yhdyshenkilöt toimivat yhteistyössä julkisen terveydenhuollon kanssa.

Farmasian osaaminen kiinnostaa

Hyviä esimerkkejä uudentyyppisistä palveluista löytyy muualtakin.

Esimerkiksi Sveitsistä apteekkien asiakkaat voivat tarvittaessa konsultoida lääkäriä videoyhteyden avulla. Apteekit toimivat tältä osin kuin julkisen terveydenhuollon toimipisteet, vaikka ovatkin yksityisomistuksessa.

Lisäksi Sveitsissä jotkut apteekit keräävät tietoa potilaiden hoidon onnistumisesta sekä uusien lääkkeiden sivu- ja haittavaikutuksista.

Besançon kehottaa apteekkeja tarjoamaan palveluitaan rohkeasti myös muille tahoille kuin yksittäisille potilaille tai julkiselle terveydenhuollolle.

Farmasian ammattilaisten osaaminen voi kiinnostaa esimerkiksi vakuutusyhtiöitä tai muita terveydenhuollon toimijoita.

Hän kertoo, että Australiassa ja Isossa-Britanniassa lääkäripalveluyritykset ovat alkaneet palkata farmasian ammattilaisia, joita lääkärit voivat konsultoida lääkemääräystä kirjoittaessaan.

Uusia ideoita maailmankonferenssista

Apteekkialan uusista innovaatioista saa tietoa esimerkiksi FIP:in järjestämissä vuosittaisissa maailmankonferensseissa.

Luc Besançon odottaa jo innolla seuraavaa konferenssia, joka pidetään tänä vuonna Saksan Düsseldorfissa syys-lokakuun vaihteessa.

Besançon näkee konferenssin farmasian ammattilaisille tilaisuutena jakaa tietoa uusista innovaatioista ja alan tärkeistä ajankohtaisista asioista. Erityisesti kollegojen kanssa käydyt keskustelut antavat ideoita apteekkityön kehittämiseen.

Apteekit eri puolilla maailmaa kohtaavat usein samantapaisia haasteita arjessaan, niiden on osattava sopeutua myös kansallisten terveydenhuoltojärjestelmien muutoksiin.

Apteekkarit voivat saada arvokkaita neuvoja kuuntelemalla, millaisia ratkaisuja samassa tilanteessa olleet kollegat ovat löytäneet, Besançon sanoo.