Uutinen

HPV-rokotteiden ja oireyhtymien välillä ei yhteyttä

12.11.2015 | 12:54

Teksti : TIINA KUOSA

Euroopan lääkeviraston Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) ei ole havainnut näyttöä siitä, että HPV-rokotteet aiheuttaisivat CRPS- tai POTS-oireyhtymiä.

Selvitys ei anna aihetta muutoksiin rokotteiden käytössä tai valmistetiedoissa.

PRAC aloitti lisäselvityksen papilloomavirusrokotteiden (HPV-rokotteiden) mahdollisista haitoista heinäkuussa.

Tarkastelussa oli erityisesti kaksi rokotteiden yhteydessä harvinaisena raportoitua oireyhtymää, kipuoireyhtymä CRPS ja sydämen syketiheyteen liittyvä POTS.

Kyseisiä oireyhtymiä on jo aiemmin arvioitu HPV-rokotteiden jatkuvassa turvallisuusseurannassa, mutta syy-yhteyttä haittojen ja rokotteiden välillä ei ole pystytty osoittamaan. Molempia oireyhtymiä esiintyy myös rokottamattomilla henkilöillä.

Selvityksessä ei löytynyt näyttöä siitä, että näitä oireyhtymiä esiintyisi rokotetuilla tytöillä odotettua enemmän, vaikka haittavaikutusten mahdollinen aliraportointi otettiin huomioon.

Kummastakaan ei ole Suomessa tehty yhtään haittavaikutusilmoitusta. HPV-rokote on annettu Suomessa yli 100 000 tytölle osana kansallista rokotusohjelmaa, johon se lisättiin vuonna 2013.

PRAC:n suositusta käsittelee seuraavaksi Euroopan lääkeviraston Lääkevalmistekomitea (CHMP), joka antaa lopullisen päätöksen asiassa.

EMA:n tiedote aiheesta >