Ylpeyden aihetta
- 01.12.2011 at 10:15
Ymmärrättekö itsekään, kuinka onnekkaita olette, kysyy Apteekkarin blogivieras Emilii Malmi.
JOKA VIIDES suomalainen ostaisi lääkkeet edelleen vain apteekista, vaikka lääkkeiden myynti vapautuisi. Viime vuonna vielä joka neljäs meistä olisi käyttänyt vain apteekkia lääkkeiden hankkimiseen. Näin kertoi EPSI Rating -tutkimus tällä viikolla.
Marketit haluavat lääkkeet valikoimiinsa, apteekit haluavat pitää lääkkeet itsellään. Miksi?
Kirjoitin hiljattain Apteekkarilehteen (11/2011) artikkelin täältä Englannista. Täällä on täysin erilainen lainsäädäntö siitä, kuka lääkkeitä saa myydä, eikä mennä nyt tarkemmin siihen. Riittänee, kun sanon, että lääkkeitä voi ostaa lähes miltä tahansa kulmakioskilta.
Jutunteon lomassa paljastui kuitenkin mielenkiintoinen pointti: supermarketit haluavat omistaa apteekkeja haloefektin vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan apteekki marketissa luo turvallisuuden tunnetta, parantaa imagoa ja luotettavuutta. Marketissa lääkkeet siis kasvattavat enemmän luottoa kuin tuottoa.
Lääkkeiden myynnin vapauttamiselta ihmiset odottavat alhaisempia hintoja ja valikoiman sekä saatavuuden parantumista. Itse olen huomannut Englannissa, että valikoima tuskin siitä paranee. Saatavuus on Suomessa jo nytkin hyvä, sillä apteekkeja on todettu olevan riittävästi. Sitä paitsi, kai nyt jokainen pitää kotona kaapissaan kipu- ja kuumelääkettä aina varalla?
Kun toiveet halvoista hinnoista elävät, samalla pelätään neuvonnan puuttumista. Ja on syytäkin pelätä. Juuri hiljattain uutisoitu juttu parasetamolin yliannostuksesta muistuttaa neuvonnan tarpeesta. Aiheesta uutisoivat ainakin Apteekkari.fi ja YLE.
Oikein käytettynä parasetamoli on turvallinen ja tehokas. Se on aina minun valintani kipuun ja kuumeeseen. Vaaralliseksi sen tekee se, että turvallisesta annostuksesta ei ole pitkä matka yliannostukseen.
Se, mikä minua oikeasti huolestuttaa lääkkeiden myynnin vapauttamisessa, on suomalaisten apteekkien todella korkeatasoisen laadun lasku, jos niin kävisi. Olen täällä Englannissa nähnyt ja kokenut, mitä se käytännössä tarkoittaa. Se vaikuttaa niin apteekkien henkilökuntaan kuin asiakkaisiinkin. Neuvontaa on jo todella vaikea saada yhtään mistään, edes reseptilääkkeistä.
Täällä Englannissa useimmissa apteekeissa on vain yksi farmaseutti. Yksi! Sellaisessakin apteekissa, jossa Suomessa farmaseutteja olisi viisi tai seitsemän. Ei yksi ihminen ehdi kaikkia, edes murto-osaa, asiakkaista palvella, saati sitten neuvoa.
Jos Suomessa lääkkeiden myynti vapautettaisiin, tulisi se väistämättä johtamaan tähän. Apteekeissa alkaisi farmaseuttisen henkilökunnan määrä vähentyä. Pikkuhiljaa. Kunnes yhtäkkiä huomattaisiin, että on liian myöhäistä.
Viime viikolla kävi ilmi myös se, että EU:n komissio on lopullisesti hyväksynyt apteekkien kansallisen sääntelyn. Suomessa on nyt tuhannen taalan paikka säilyttää laadukas apteekkijärjestelmä. Ymmärrättekö itsekään, sekä asiakkaat että apteekkilaiset, kuinka onnekkaita olette?
Emilii Malmi
Kirjoittaja on Englannissa asuva proviisori ja lääketieteen toimittaja.