Kuva: Ingimage
Uutinen

Yli puolet lasten äkillisistä korvatulehduksista paranee ilman antibiootteja

30.11.2022 | 08:18

Teksti : Virpi Ekholm

Antibioottikuureja tulisi määrätä harkiten ja vain tarpeeseen. Kuurien lyhentäminen voi vähentää lasten antibioottikuormaa.

Lapsi itkee ja on kuumeinen, ja korvatkin tuntuvat kipeiltä. Nyt tarvitaan antibioottikuuri! 

Lastentauteihin erikoistuva lääkäri, dosentti Ilari Kuitunen Itä-Suomen yliopistosta toteaa, että näin ei tulisi automaattisesti toimia. Usein kyse on tavallisesta virusflunssasta, johon antibiootit eivät tepsi. 

– Lapsilla on tyypillistä, että flunssa kehittää korvaan painetta, joka tekee kipeää. Oikean diagnoosin tekeminen ei ole aina lääkärillekään helppoa. 

Osa korvatulehduksista vaatii välitöntä antibioottihoitoa. Suurimmassa osassa tapauksia tilannetta voidaan kuitenkin seurata hetki ennen lääkekuurin aloittamista. Tutkimusten mukaan yli puolet lasten äkillisistä korvatulehduksista paranee myös ilman mikrobilääkehoitoa. 

– Perheelle voidaan kirjoittaa antibiootti varalle ja sanoa, että antakaa lapselle kipulääkettä ja seuratkaa tilannetta pari päivää. Jos oireet eivät helpota, sitten aloitetaan antibiootti, Kuitunen kuvailee. 

Turhia hoitoja olisi syytä välttää, koska antibiootit voivat aiheuttaa lapsen terveydelle monenlaista haittaa. 

– Erityisesti varhaislapsuuden antibioottikuurit voivat olla yhteydessä lapsen myöhempään terveyteen, kuten allergioihin tai suolistosairauksiin. Siksi jokaisen kuurin pitäisi olla perusteltu ja harkittu. 

Hoidammeko liian pitkään? 

Yksi tapa vähentää lasten antibioottikuormaa on lyhentää lääkekuurien kestoa. Aiheesta julkaistiin juuri Duodecim-lehdessä katsausartikkeli, jota Ilari Kuitunen oli mukana kirjoittamassa. 

Katsauksen mukaan tutkimusnäyttö puoltaa hyväkuntoisen lapsen keuhkokuumeen ja välikorvatulehduksen hoitoa viiden vuorokauden mikrobilääkehoidolla. A-streptokokin aiheuttamaan nielutulehdukseen saattaa riittää viiden vuorokauden hoito, jos penisilliiniä annetaan tiheästi eli neljä kertaa vuorokaudessa. Tavallisen virtsatieinfektion hoidoksi riittää todennäköisesti lyhyt kolmen vuorokauden kuuri. 

– Tutkimusten mukaan suurimmassa osassa tauteja lyhyt kuuri on vähintään pitkän kuurin veroinen. Kun huomioidaan haitat, lyhyt lääkehoito voi olla jopa parempi. Omin päin kuureja ei kuitenkaan pidä lyhentää, Kuitunen sanoo. 

Olennaista on myös käyttää mahdollisimman kapeakirjoisia valmisteita. Kuitusen mukaan tässä olisi vielä parantamisen varaa. 

– Esimerkiksi nielutulehduksen hoitoon suositellaan penisilliiniä, joka on mikstuurana pahan makuista. Osa lääkäreistä saattaa kirjoittaa lapselle kefaleksiinia, joka maistuu paremmalta. Se on jalo ajatus, mutta väärä toimintatapa.