Hyppää sisältöön

Uudet yhdysvaltalaiset ravitsemussuositukset tiukentavat kantaansa koviin rasvoihin.

Suositukset perustuvat Yhdysvaltain maatalous- ja terveysministeriön asettaman suuren asiantuntijajoukon analyysiin laajoista ravinto-terveystutkimuksista, kertoo terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL.

Suositusten taustalla olevan laajan kirjallisuuskatsauksen perusteella on vahva tutkimusnäyttö siitä, että tyydyttynyt rasva lisää sekä kokonais- että LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä, mikä lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Keskeisin rasvan laatua koskeva suositus on, että kovan rasvan saanti tulisi rajoittaa seitsemään prosenttiin kokonaisenergiasta. Samalla suositellaan, että kova rasva korvataan mieluummin pehmeällä rasvalla kuin hiilihydraateilla.

Yhdysvaltain uudet kansalliset suositukset ovat tiukemmat kuin Suomen, jossa tyydyttyneen rasvan suositeltava saanti on kymmenen prosenttia kokonaisenergiasta.

THL:n pääjohtaja Pekka Puskan mukaan raportti on tervetullut ajatellen suomalaista viimeaikaista julkista keskustelua, jossa on väitetty, että uusimmat tulokset muuttaisivat kovaa rasvaa koskevia suosituksia. (TK)

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times