Hyppää sisältöön

FARMASIAN ALAN kansainvälinen järjestö FIP:n piirissä ympäristöasiat ovat puhuttaneet jo kauan.

Community Pharmacy Section ja Industrial Pharmacy Section ovat järjestäneet yhdessä ja erikseen kongressiohjelmaa lääkkeiden ympäristövaikutuksista.

Tavoitteena on ollut herättää ammattilaiset pohtimaan ympäristöasioita, lisätä heidän tietoaan ja muuttaa se toiminnaksi.

Myös eri jäsenorganisaatioiden piirissä ympäristöasioihin on kiinnitetty enenevässä määrin huomiota.

VUONNA 2013 FIP asetti työryhmän, jonka tehtävänä oli tuottaa ns. referenssidokumentti farmasian ajankohtaisista ympäristökysymyksistä.

Tämän dokumentin tuli kattaa koko lääkkeen elinkaari – alkaen tutkimuksesta ja päättyen hävittämiseen – sekä selvittää, miten ympäristöongelmat alallamme muodostuvat ja miten niitä voidaan ratkaista tai on jo ratkaistu.

Työryhmä koottiin farmasian tutkijoista, tuotekehittäjistä ja käytännön toimijoista. Toimin työryhmän puheenjohtajana.

Julkilausuma johtanee myös toimenpiteisiin kansallisella tasolla, kun asian merkitys jälleen nousee esille.”

DOKUMENTTI julkaistiin viime marraskuussa, ja se löytyy FIP:n kotisivuilta nimellä Green Pharmacy Practice, report for pharmacists.

Tässä dokumentissa on selvitetty ympäristöön joutuvien lääkkeiden ja lääkeraaka-aineiden sekä apuaineiden aiheuttaman ongelman syntymekanismeja, laajuutta ja riskien arviointia sekä lääkkeiden luokittelua niiden ympäristövaikutusten perusteella.

Dokumentin toisen osan muodostavat kullekin lääkehuollon toimijalle ja lääkkeiden määrääjille ja käyttäjille esitetyt Best Practice -suositukset ja esimerkit olemassaolevista käytännöistä.

Dokumentin kolmas osa on kirjallisuusluettelo.

Dokumentissa on myös kuvattu erilaisia kansainvälisiä hankkeita, joita lääkkeiden ympäristövaikutusten hallitsemiseksi on olemassa, kuten YK:n, WHO:n ja EU:n ohjelmat.

JOTTA TOIMINTA FIPn osalta ei päättyisi dokumentin aikaansaamiseen, on asiasta järjestetty tiedotusta ja koulutusta. FIP on myös mukana YK:n Sustainable Procurement -ohjelmassa.

Tänä syksynä pidettävässä FIP:n kongressissa Council, joka on järjestön korkein päättävä elin, saa hyväksyttäväkseen Vihreä farmasia – julkilausuman, jossa farmasian ammattilaiset sitoutuvat kantamaan vastuunsa myös lääkkeiden ympäristönäkökulmasta.

Tämä johtanee myös toimenpiteisiin kansallisella tasolla, kun asian merkitys jälleen nousee esille.

Oma Generation Green -hankkeemme on erinomainen esimerkki siitä, miten asiaa yhteistyöllä pienen ammattikuntamme kesken viedään eteenpäin. Samaa mallia voidaan varauksetta suositella kaikille!

YHTEISTYÖ on vihreydessäkin voimaa.

Lääkkeet, niiden raaka-aineet ja hajoamistuotteet eivät tunne rajoja kulkeutuessaan ympäristöön, ja siksi tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä niin lainsäädännön harmonisoimiseksi, koulutuksen uudistamiseksi kuin kestävän kehityksen periaatteiden soveltamiseksi kaikessa toiminnassamme.

Vihreä farmasia tarvitsee kehittyäkseen lainsäädännön ja määräysten harmonisointia esimerkiksi valmisteiden ympäristövaikutusten arviointimenetelmien, hinnoittelumekanismien ja vaikkapa pakkausten osalta.

Kaikki nämä asiat ovat jo kauan sitten siirtyneet kansainvälisen säätelyn piiriin, ja siksi vaikuttamisenkin tulee tapahtua tällä tasolla.

Vihreä farmasia on siten yhtä kansainvälistä kuin kotimaista – kuten kaikki muutkin asiat asuttamallamme pallolla.

Kirjoittaja on Nurmijärven Seitsemän Veljeksen apteekin apteekkari, Generation Green -ryhmän jäsen ja FIP:n hallituksen jäsen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times