Hyppää sisältöön

Nykyaikainen apteekki on riippuvainen toimivista tietoliikenneyhteyksistä. Tietoliikennekatkosten takia varayhteys on välttämätön.

Säynätsalon Aalto apteekkiin käveli nolon oloinen rakennusmies kuraisissa saappaissaan. Hän pahoitteli apteekkari Vuokko Janssonille, että viereisellä työmaalla oli rikottu verkkokaapeli.

Mies kysyi, millaista vahinkoa apteekille oli aiheutunut.

Jansson oli ihmeissään, sillä Apteekin Salix-järjestelmä toimi normaalisti.

– Emme olleet huomanneet mitään! Apteekkiverkkomme siirtyi varayhteydelle ja palasi vian korjaamisen jälkeen taas pääyhteydelle. Apteekki toimi koko ajan, hän kertaa parin vuoden takaisia tapahtumia.

Tavallisesti tietoliikenneyhteydet katkeavat siksi, koska operattoreiden toiminnassa on häiriöitä. Viime vuonna operaattoreiden verkoissa oli vakavia vikoja, jotka olivat laajuudeltaan maanlaajuisia.

Apteekkijärjestelmiä toimittavan Receptumin tietoliikenneasiantuntija Tuomas Miskala sanoo, ettei apteekki enää pärjää ilman toimivaa varayhtyettä.

– Emme voi kuvitella, että apteekki pärjäisi enää ilman toimivaa varayhteyttä, sillä apteekin elämä ja liiketoiminta on digitalisoitunut viime vuosina niin paljon, Miskala toteaa.

Häiriötilanteesssa apteekki säilyttää varayhtyeden avulla yhteyden Kelaan ja pystyy tarkistamaan asiakkaan korvattavuustiedot sekä toimittamaan sähköisiä reseptejä. Varayhteys mahdollistaa myös toimivat pankkikorttimaksut.

Kaksi tapaa varayhteyden toteuttamiseen

Receptum toteuttaa varayhteyden hajauttamalla primääri- ja varayhteydet eri operaattoreille. Silloin yhden operaattorin laajempi verkkovika ei vaikuta samaan aikaan kumpaankin apteekin yhteyteen.

– Kullekin apteekille paras ja luotettavin liittymä valitaan tapauskohtaisesti, koska eri operaattoreiden varayhteyksien kuuluvuus saattaa poiketa paljon. Esimerkiksi isojen asutuskeskusten lähettyvillä tai ostoskeskuksissa signaalinvoimakkuuden vaihtelu voi olla hyvinkin suurta, Miskala muistuttaa.

Salix- ja Pd3-järjestelmiä toimittava Pharmadata rakentaa varayhteyden toimittamalla apteekkiin mobiililaajakaistaliittymän 3G- tai 4G-verkossa.

Pharmadata pitää varayhteyden jatkuvassa valmiustilassa ja valvoo sitä, koska silloin siirtymä pääyhteydeltä varayhteydelle ja takaisin on saumatonta.

– Hyvin toimiva varayhteys ei edellytä apteekin henkilökunnalta mitään toimenpiteitä, palvelupäällikkö Mikko Halinen Pharmadatasta huomauttaa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times