Valtaosa suomalaisista apteekkareista on naisia
- 08.03.2021 at 11:01
Apteekeissa naiset ovat enemmistöä monella mittarilla. Apteekkareista 73 prosenttia, kaikista työntekijöistä yli 90 prosenttia ja asiakkaistakin suurin osa on naisia.
Mielikuva apteekkarista harmaapartaisena miehenä elää edelleen sitkeästi, vaikka ammattikunta on muuttunut naisvaltaiseksi tasaisen varmasti.
Vuonna 1895 Suomessa ei ollut ainuttakaan naispuolista apteekkaria. Vuonna 1975 miehiä ja naisia oli ammatissa yhtä paljon. Nykyään Apteekkariliiton jäsenapteekkareista on naisia jo 73 prosenttia.
Koronapandemia hiljensi sivuapteekin
Naisten määrä apteekkareina kasvaa edelleen. Yksi uusista naisyrittäjistä on napapiirin pohjoispuolella apteekkia pyörittävä Sisko Lampela. Tammikuussa aloittanut Lampela pitää pääapteekkia Länsi-Lapin Kolarissa ja sivuapteekkia Ylläksellä.
– Apteekkarina aloittaminen on ollut hirveän mielenkiintoista ja älyttömän mukavaa! Oli unelmien täyttymys päästä tänne, hän iloitsee.
Ensimmäiset kuukaudet yrittäjänä ovat olleet tavanomaista haastavampia. Lampela siirsi pääapteekin kirkonkylältä isompiin tiloihin ja teki samalla useita uudistuksia.
Tuore apteekkari joutui alkuun työskentelemään monen edestä, koska apteekkikauppojen yhteydessä hänelle ei siirtynyt yhtään farmaseuttia. Nyt työmäärä on helpottanut vähän, sillä hän sai rekrytoitua ja vuokrattua lisää työntekijöitä.
Oman lisänsä on tuonut koronapandemia, joka on vienyt Ylläkseltä ulkomaiset matkailijat. Kotimaisen matkailun lisääntyminen on parantanut tilannetta, mutta vain osittain.
Lampela uskoo, että normaalioloissa 3 800 asukkaan kunta Ruotsin rajalla on apteekkiyrittäjälle hyvä ympäristö.
– Odotan tasaista normaalia apteekkielämää. Toivon, että pandemia menee pian ohi, niin saadaan Ylläskin pyörimään taas normaalisti.
Apteekkilaisista yli 90 prosenttia naisia
Apteekkialalla työskentelevistä yli 90 prosenttia on naisia. Sama näkyy myös Lampelan apteekeissa. Hänen 6-8 työntekijästään vain yksi on miespuolinen.
Lampelan mielestä voisi olla koko alan kannalta parempi, jos apteekkeihin hakeutuisi tasaisemmin eri sukupuolia. Työyhteisöistä tulisi monipuolisempia ja ehkä apteekin tuotevalikoimakin saattaisi olla erilainen.
Asiakaspalveluun alan naisvaltaisuus ei Lampelan mielestä vaikuta, vaan apteekkien naisammattilaiset neuvovat nolostumatta esimerkiksi miesten intiimivaivoissa.
– Asiakkaat ovat varmasti tottuneet siihen, että apteekissa palvelee useimmiten nainen. Ja onhan asiakkaistakin suurin osa naisia, koska moni hoitaa puolison ja perheen asioita. Tästä saattaa olla jopa hyötyä, koska oman elämänkokemuksen myötä voi osata antaa paremmin neuvoja naiselta naiselle, hän pohtii.