Hyppää sisältöön

Tänään torstaina 16.3. vietetään jälleen Lääkehoidon päivää teemalla "Lääkehoidon avaimet – sujuvuutta lääkehoitopolullesi". Teemapäivä näkyy Suomen apteekeissa koko viikon ajan. 

– Herättelemme asiakkaita kiinnittämään huomiota oman lääkehoidon turvallisuuteen. Yllättävän moni edelleen luulee, että farmaseutti näkee asiakkaan koko lääkityksen koneelta yhdellä silmäyksellä, kertoo Apteekkariliiton viestintäfarmaseutti Taru Vanhala.   

Yksi terveydenhuollon suurimpia haasteita tällä hetkellä on tiedon pirstaleisuus. Yhteistä tietokantaa, joka kokoaa tiedot potilaan käytössä olevista lääkkeistä ei vielä ole. Valtakunnallinen lääkityslista on työn alla, mutta sen valmistumista ei kannata jäädä odottamaan. 

 – Ajantasainen lääkityslista tulisi löytyä kaikilta. Yhteenveto käytössä olevista lääkkeistä voi olla jopa hengenpelastaja äkillisessä sairauskohtauksessa. Listan avulla ensiavun hoitohenkilökunta saa heti tarvittavat tiedot käytössä olevista lääkkeistä ja lääkeaineallergioista. 

Arviolta vain joka viidennellä suomalaisella on lääkityslista. Vanhala vinkkaa, että valmiin pohjan listalle voi pyytää apteekista. Tarvittaessa apua saa myös sen täyttämiseen. 

 – Ajantasaisen lääkityslista helpottaa asiointia kaikkialla terveydenhuollossa, myös apteekissa. Monesti reseptikeskuksesta löytyy käytössä olevien lääkkeiden lisäksi reseptejä lääkkeille, joita ei enää ole tarkoitus ottaa. Kun lääkäri vaihtaa lääkityksen, vanha resepti ei automaattisesti katoa tietokannasta. Reseptikeskus ei ole yhtä kuin lääkityslista, Vanhala muistuttaa. 

Käytössä yhteensopimattomia lääkkeitä? 

Lääkehoidon teemaviikolla asiakkaita kehotetaan myös rohkeasti kertomaan apteekissa, jos joku mietityttää omassa lääkityksessä.  

– Jos omien lääkkeiden yhteensopivuus epäilyttää, apteekissa asia voidaan tarkistaa helposti. Lääkkeitä usein määrää useampi lääkäri ja on mahdollista, että käytössä on yhteensopimattomia lääkkeitä tai päällekkäisiä valmisteita. Puheeksi kannattaa ottaa myös, jos lääkitys aiheuttaa haittavaikutuksia tai tuntuu toimimattomalta, Vanhala korostaa. 

Etenkin iäkkäiden kohdalla lääkityksen sopivuutta ja toimivuutta tulisi tarkastella säännöllisesti. Tutkimuksen mukaan joka neljäs ikääntyneiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynti johtuu lääkehaitoista.  

– Paljon lääkkeitä käyttävät ikäihmiset ovat alttiita sekä lääkehaitoille että lääkehoidossa tapahtuville virheille. Yli 65-vuotiailla potilailla sairaalahoitoon johtavan lääkehaitan todennäköisyys on jopa neljä kertaa suurempi kuin muissa ikäryhmissä, Vanhala kuvailee. 

Apteekki auttaa

Kaikkia yli 65-vuotiaita Vanhala kehottaa pyytämään LOTTA-listan apteekista. LOTTA-lista sisältää kahdeksan rasti ruutuun -kysymystä, ja sen avulla on helppo selvittää liittyykö omaan lääkitykseen riskejä 

– On yllättävän yleistä, että asiakkaalle on epäselvää, kuinka pitkään lääkettä on tarkoitus käyttää. Ikäihmisillä haasteita on usein myös lääkkeiden annostelussa. Silmätippojen laittaminen ja astmainhalaattorin käyttö voi olla hankalaa. Ongelmia saattaa olla jopa niinkin yksinkertaisessa asiassa kuin tabletin tai kapselin nielemisessä, Vanhala kuvailee. 

Terveydenhuollon kuormittuminen viime aikoina on johtanut siihen, että yhä useammin apua kysytään apteekista.

– On havaittavissa, että monet eivät halua vaivata ruuhkaista terveydenhuoltoa. Lääkkeisiin liittyviä ongelmia ja terveysvaivoja ei kuitenkaan koskaan kannata jäädä pähkäilemään yksin. Apteekin ammattilaisilta voi kysyä apua aina, auttaminen ja lääkitysongelmien ratkominen on perustyötämme joka päivä, meille jokainen päivä on lääkehoidon päivä. 

Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä, jota on vietetty vuosittain vuodesta 2012 lähtien. Tavoitteena on rohkaista lääkkeiden käyttäjiä kysymään ja keskustelemaan lääkkeistään ja omasta lääkehoidostaan. Lääkehoidon päivän suunnittelusta vastaa Kansallinen Lääkeinformaatioverkosto. 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times