Vaihtoehto monopolille
- 07.02.2014 at 09:00
Netin ilmaisohjelmat odottavat löytäjäänsä.
NETISSÄ KÄYDÄÄN jatkuvaa kilpailua ihmisten ajasta ja käyttötottumuksista. Jokaisen kaupallisen toimijan päämääränä on saada käyttäjä kiinnostumaan omista tuotteistaan – mitä syvemmin yleisö saadaan koukutettua johonkin palveluun, sitä parempi.
Ihanteellisin tilanne on yrityksen kannalta luonnollisesti silloin, kun se on saavuttanut oman alansa ilmaherruuden ja hallitsee markkinoita monopoliasemasta. Internetin alkuaikojen toimijoiden runsaus onkin osin korvautunut suurilla yrityksillä. Hyvä esimerkki nettiä suvereenisti hallitsevasta toimijasta on Google, joka pohjusti menestyksensä edellytykset 1990-luvulla. Se voitti hakukonekilpailussa pahimman kilpailijansa Digitalin Altavistan muun muassa selkeämmän käyttöliittymänsä ansiosta.
Google on noussut taloudelliseen arvoon arvaamattomaan, mutta alkaako se olla käyttäjiensä uhka. Suomessa noin 97 prosenttia kaikista hakukoneilla tehdyistä hauista tehdään Googlella. Yrityksellä on käytettävissään valtava tietovarasto ihmisistä ja sitä myös hyödynnetään monella eri tavalla – usein laillisuuden hämärällä alueella.
Merkittävä havainto on, että Googlen ja Facebookin tapaiset toimijat eivät ole ainoastaan taloudellisesti vahvassa asemassa, vaan myös kulttuurisia johtajia. Tätä ilmiötä on tarkastellut tutkija Teppo Eskelinen, jonka mukaan Googlen kaltaisten sivustojen kohdalla voidaan puhua kulttuurisesta monopolista. (Uuden talouden omistajat: Kulttuurivihkot 4–5 2012, sivun 57 mukaan.)
– Kun jokin yritys päätyy internetissä kulttuuriseen monopoliasemaan, sitä voi olla jopa vaikeampi haastaa kuin tuotannollista monopolia. Taloustiede ei kykene vielä edes kuvailemaan tällaisten firmojen menestystä.
Alle olen listannut muutamia käyttökelpoisia avoimeen lähdekoodiin perustuvia ohjelmia sekä muita hyödyllisiä sovelluksia. Voit käyttää niitä esimerkiksi kotikoneella markkinajohtajien palveluiden sijaan.
- LibreOffice. Monipuolinen toimisto-ohjelmisto, jolla voit korvata Microsoft Officen Word-, Excel- ja PowerPoint -ohjelmat.
- Mint. Helppokäyttöinen ja visuaalisesti tyylikäs Linux-käyttöjärjestelmä
- Ubuntu. Toinen hyvä Linux-järjestelmä, jossa on kaikki perustyöskentelyyn, kuten tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan, tarvittavat ohjelmat.
- VLC-mediasoitin. Monipuolinen mediasoitin, jolla voit avata ongelmitta lähes kaikki mahdolliset musiikki- ja videoformaatit.
- Foxit Reader. Kevyt ohjelma, jolla voit katsella ja tulostaa PDF-tiedostoja. Verrattavissa Adobe Readeriin.
- Gimp. Ohjelma, jolla voit muokata kuvia, suunnitella web-grafiikkaa ja muuttaa tiedostoja.
- Wetransfer. Kätevä tapa siirtää suuria tiedostoja kuormittamatta sähköpostia.
- Scribus. Kevyt, mutta tasokas taitto-ohjelma. Verrattavissa Adobe InDesigniin tai Microsoft Publisheriin. Lue arvio täältä >
Kun seuraavan kerran harkitset ohjelmistopaketin ostoa, mieti, löytäisitkö korvaavan tuotteen netistä. Internetin kovissa tyrskyissä koetellut ja käyttäjiensä pyyteettömästi kehittämät palvelut saattavat olla vain muutaman klikkauksen päässä.
Ilkka Salmela
Kirjoittaja on Apteekkariliiton verkkotiedottaja.