Hyppää sisältöön

KULUVA VUOSI on ollut apteekkijärjestössä mielenkiintoinen. Alaa koskeva keskustelu on ainakin joissain piireissä vilkasta. Keskeisin tehtävämme on ollut tuoda alaa koskevaan keskusteluun oikeaa tietoa. Osa keskustelijoista tuntee terveydenhuoltoa paremmin, toiset eivät juuri lainkaan.

Viime viikolla oioin väitettä, jota on oiottava liiton toimitusjohtajan roolissa, ei niinkään apteekkijärjestelmän näkökulmasta. Kun kansanedustaja ensimmäisen kerran väitti julkisuudessa, että Apteekkariliitto käyttää miljoonia lobbaukseen, jokunen toimistomme työntekijä kohotti kulmiaan ja kysyi minulta – tosin pilke silmäkulmassa – että missä ne miljoonat oikein ovat. En tiedä, mistä tällainen ajatus on peräisin.

Apteekkariliitto on palvelu- ja edunvalvontaorganisaatio, jonka tehtävänä on tukea apteekkien päivittäistä työtä. Toimintamme on varsin avointa, ja myös organisaatiomme on avoin. Kutsumme mielellämme myös kansanedustajia tutustumaan toimintaamme. Teemme paljon työtä lääkehuollon kehittämisen saralla ja myös mielellämme keskustelemme siitä. Toimistomme esite, joka on tarkoitettu uusille apteekkareille, on julkisesti nähtävillä verkkosivuillamme.

APTEEKKARILIITOSSA TYÖSKENTELEE vähän yli 20 henkilöä, joista noin puolella on farmasian alan koulutus. He tekevät työtään apteekkien palveluiden tukemisessa. Liitossa tuotetaan apteekkien käyttöön muun muassa lääkeneuvonnassa hyödynnettäviä lääketietokantoja ja apteekkijärjestelmissä käytettävää lääkevalmisteiden tiedostoa.
Näiden lisäksi kehitämme erilaisia lääkehoidon tukemiseen liittyviä palveluita, kuten Lääkityksen tarkistuspalvelu, ja tuotamme tietoa lääkkeistä, lääkkeiden käytöstä ja apteekeista. Tämän lisäksi liitossa kehitetään myös apteekkien kansanterveystyötä ja koulutetaan apteekkien asiantuntijoita.

Apteekkariliitto toimii myös omistajana yhtiöissä, jotka tuottavat apteekeille palveluita, muun muassa it-järjestelmiä ja lääkkeiden koneellista annosjakelua. Näiden yhtiöiden ensisijaisena tarkoituksena ei ole maksimoida voittoa, vaan tuottaa apteekeille ja apteekkien asiakkaille parasta mahdollista palvelua. Omistamamme viestintäyhtiö julkaisee muun muassa apteekin asiakkaille jaettavaa Terveydeksi!-asiakaslehteä.

EDUNVALVONTAAN KÄYTÄMME alle viisi henkilötyövuotta. Yksikään meistä ei ole päätoiminen edunvalvoja, mutta tätäkin työtä Apteekkariliitossa tehdään. Valtaosa edunvalvontatyöstämme on konkreettisesti lääkehuollon sisältöön liittyvää työtä – neuvotteluita Kelan, THL:n, Fimean ja STM:n kanssa muun muassa lääkekorvausten kehittämisestä, e-reseptistä, sähköisistä tietokannoista jne.

Keskeisenä roolinamme on tuoda apteekin arjen näkemys niihin viranomaistoimintoihin, jotka koskevat apteekkeja. Tässä työssämme ei ole mitään salaista eikä hämäräperäistä, päinvastoin, hyvän hallinnon periaatteisiin kuuluu, että viranomaiset käyvät keskustelua alan toimijoiden kanssa valmistellessaan näitä koskevia päätöksiä.

APTEEKKARILIITTO EI TEE hämäräperäistä lobbausta. Työhömme kuuluu käydä keskustelua yhteiskunnallisten tahojen kanssa. Perustavoitteemme on se, että kun apteekkeja koskevia päätöksiä tehdään, ne tehdään oikean tiedon pohjalta. Myös kaikki edunvalvontamme esitteet ovat julkisesti nähtävillä Apteekkariliiton verkkosivuilla.

Meillä ei ole olemassa miljoonia lobbaukseen, mutta toimintamme keskeisenä voimavarana ovat suomalaisen lääkehuollon ja terveydenhuollon kehittämiseen sitoutuneet apteekkilaiset ympäri Suomen ja apteekeissa tehtävä arvokas työ. Sen tuoma arvo yhteiskunnalle mitataan sadoissa miljoonissa euroissa.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times