Hyppää sisältöön

Tein lääkehoidon arvioinnin itsenäisesti kotona asuvalle 78-vuotiaalle miehelle.

Perussairauksina hänellä oli krooninen sepelvaltimotauti, korkeat kolesteroliarvot ja tyypin 2 diabetes. Lisäksi miehen virtsavaivoihin oli aloitettu eturauhaslääkitys reilu kymmenen vuotta sitten.

Laboratoriotuloksissa pitkä sokeri oli hyvällä tasolla (48 mmol/mol), samoin LDL-kolesteroli (0,9 mmol/l). GFR-arvo 46 mmol/l viittasi lievään munuaisten vajaatoimintaan.

Ongelma

Mies koki vointinsa muuten varsin hyväksi, mutta viimeksi kuluneen vuoden aikana rasitusrintakivut olivat hiljalleen lisääntyneet. Lisäksi erityisesti aamupäivisin ruokailun jälkeen häntä saattoi huimata ja heikottaa. Myös sydän tykytteli.

Mies oli sopeutunut tilanteeseen menemällä 1–1,5 tunnin ruokalevolle aina lounaan jälkeen. Levättyään mies pystyi jatkamaan päivittäisiä askareitaan tavalliseen tapaansa, kunhan muisti välttää nopeita ylösnousuja.

Ratkaisu

Lähdin selvittämään syitä miehen aamupäivien heikkoon vointiin.

Aterian jälkeinen verensokeri oli 8 mmol/l eli hypoglykemia ei selittänyt oireita. Aloin epäillä, että aamuisin otettavan eturauhaslääkkeen sisältämä tamsulosiini aiheuttaa verenpaineen liiallista laskua.

Pyysin miestä seuraamaan verenpainearvojaan viikon verran aamuisin pian heräämiseen jälkeen sekä huonon olon ilmaantuessa. Aamupaineet olivat luokkaa 130/75 mmHg, mutta laskivat kohtausten aikana noin 100/60 mmHg:iin. Myös syke kiihtyi 70:stä 100:aan, mikä selitti tykyttelytuntemukset.

Kerroin havainnostani hoitavalle lääkärille, ja eturauhasvaivaan käytössä ollut dutasteridi/tamsulosiini-yhdistelmävalmiste päädyttiin vaihtamaan pelkkää dutasteridia sisältävään valmisteeseen. Samalla myös kolesterolilääke rosuvastatiinin, diabeteslääke metformiinin ja ASA:n annosta pienennettiin lievän munuaisten vajaatoiminnan vuoksi.

Lääkitykseen lisättiin B12-vitamiini, sillä metformiinin käytön tiedetään altistavan kyseisen vitamiinin puutokselle.

Seuranta

Eturauhaslääkityksen kevennyksen jälkeen aamupäivisin kiusanneet huimaus- ja heikotusoireet jäivät pois. Myös rintakipuihin otettavien pikanitrojen tarve oli jonkin verran vähentynyt.

Virtsaamisvaivoista kysyttäessä mies kertoi, että lääkitysmuutos ei ollut vaikuttanut negatiivisesti, mainittavaa muutosta esimerkiksi yöllisten vessassa käyntien määrässä ei ollut havaittavissa.

Palstalla esitellään todellisia lääkehoidon kokonaisarviointeja. Tämänkertaisen arvion teki Laura Aho, joka on LHA-erityispätevyyden suorittanut farmaseutti Kuusamon I apteekista. Moniammatillisessa lääkehoidon arviointipalvelussa (LHA ja LHKA) ratkotaan erilaisia lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja varmistetaan, että asiakkaan lääkitys on tarkoituksenmukainen. Aloitteen arviointiin voi tehdä potilas itse tai omainen, hoitaja, lääkäri, farmaseutti tai proviisori. Arvioinnin tekee erityiskoulutettu farmasian ammattilainen. Päätökset mahdollisista lääkitysmuutoksista tekee aina lääkäri.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 13 times
Said to be thoughtful 5 times
Has raised questions 1 times
Disagreed 0 times