Hyppää sisältöön

Hydrokortisonivoidetta vyöruusuun, närästyslääkettä sydänoireisiin, tupla-annos tulehduskipulääkettä flunssaan… Nämä ovat poimintoja todellisista riskitilanteista, joista apteekit ovat ilmoittaneet potilasturvallisuuden vaaratapahtumien raportointijärjestelmä HaiProon. 

Apteekin itsehoitohyllyllä törmätään jatkuvasti tilanteisiin, joissa asiakas on tehnyt väärän itsediagnoosiin tai on valitsemassa oireisiinsa sopimatonta lääkettä.  

– Väärin valitut itsehoitolääkkeet voivat viivästyttää oikeaa diagnoosia ja hoidon aloitusta, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva

Viime vuonna kaikista apteekkien tekemistä HaiPro-ilmoituksista 5 prosenttia (375 kappaletta) liittyi itsehoitolääkkeisiin, mutta todennäköisesti mukana on vain pieni osa kaikista itsehoitoon liittyvistä vaaratapahtumista.

Liian paljon tulehduskipulääkettä 

HaiPro-rekisteristä selviää, että itsehoidon vaaratilanteita havaitaan etenkin asetyylisalisyylihapon, ibuprofeenin ja parasetamolin käytössä. Fimea on luokitellut kaikki kolme suuren riskin lääkkeiksi.  

Tulehduskipulääkkeet lisäävät verenvuodon riskiä erityisesti iäkkäillä ja voivat siten aiheuttaa sairaalahoidon tarvetta. Moni särkylääkkeen ostaja ei esimerkiksi tiedä, että tulehduskipulääkkeillä voi olla vakavia yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa. 

– Vaaratapahtumailmoituksissa korostuvat tapaukset, joissa apteekissa on onnistuneesti ehkäisty tulehduskipulääkkeen ja verenohennuslääkkeen yhteiskäyttö, mikä voi lisätä verenvuororiskiä. Koskenkorva sanoo. 

Ongelmia syntyy myös silloin, kun tulehduskipulääkkeitä käytetään liikaa tai väärään tarkoitukseen. 

Eräs apteekki teki HaiPro-ilmoituksen, kun iäkäs henkilö oli yrittänyt ostaa neljää eri tulehduskipulääkettä flunssan oireisiin: yhtä yskään, toista kurkkukipuun, kolmatta kuumeeseen ja neljättä pääkipuun. Kassatyöntekijä ohjasi hänet keskustelemaan farmaseutin kanssa.

Lue myös

Puheenvuorot –

Itsehoitolääkkeet Itsehoitolääkkeet eivät ole kulutustavaraa

Ihmisten rahoja tai terveyttä ei pidä haaskata turhien itsehoitolääkkeiden ostamiseen ja käyttämiseen. Apteekin ammattilaiset varmistavat lääkkeiden turvallisen käytön. Siksi neuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet kuuluvat jatkossakin apteekkiin, kirjoittaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen.
Inka Puumalainen

Apteekeissa pysäytetään usein myös asiakkaita, jotka ovat ostamassa flunssan oireisiin sekä tulehduskipulääkettä että kuumajuomaa, joka sisältää toista tulehduskipulääkettä.  

– Usean tulehduskipulääkkeen käyttö ei lisää tehoa, vaan nostaa haittavaikutusten riskiä, Koskenkorva varoittaa. 

Ongelmia on myös asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin kanssa. Koskenkorva kertoo HaiPro-tapauksesta, jossa asiakas oli tullut hakemaan aspiriinia sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseen. Kävi ilmi, että hän oli käyttänyt aspiriinia puolen vuoden ajan vahingossa liian suurella annoksella, joka oli tarkoitettu kivunhoitoon. 

Vaaratilanteen aiheuttaa myös turvallisena pidetty parasetamoli. Eräs apteekki teki HaiPro-ilmoituksen asiakkaasta, joka oli hakemassa parasetamolia puolisolleen. Farmaseutin haastattelussa ilmeni, että puoliso oli jo ottanut toisella kauppanimellä myytävää parasetamolia, vieläpä liian suurella annoksella. Apteekki ohjeisti ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin. 

Hydrokortisoni ei käy kaikkiin vaivoihin 

HaiPro-rekisteriin on kirjattu vaaratilanteita myös muiden lääkkeiden kanssa. Koskenkorva kertoo, että erityisesti hydrokortisonivoidetta tullaan ostamaan mitä erilaisempiin ihovaivoihin.  

Apteekki teki HaiPro-ilmoituksen tapauksesta, jossa asiakas oli tullut ostamaan hydrokortisonivoidetta ihottumaläiskiin. Pienet vesikellot asiakkaan iholla saivat farmaseutin epäilemään vyöruusua, joten hän neuvoi asiakasta ottamaan viipymättä yhteyttä lääkäriin reseptilääkkeen saamiseksi. 

Koskenkorvan mukaan HaiPro-ilmoituksissa näkyy valitettavasti myös lääkemainonnan vaikutus.  

– Eräs asiakas meni apteekkiin ostamaan tv:ssä mainostettua närästyslääkettä. Farmaseutin kanssa keskustellessa kävi ilmi, että asiakas käytti jo toista saman ryhmän lääkeainetta reseptilääkkeenä. Farmaseutti kehotti häntä kääntymään lääkärin puoleen, koska lääke ei enää auttanut ja oireet olivat voimistuneet. 

Apteekki voi olla ainoa terveydenhuollon kontakti 

Apteekki saattaa olla itsehoitolääkettä käyttävälle asiakkaalle ainoa terveydenhuollon kontakti ja siten myös ainoa lääkitysturvallisuuden varmistuspiste.  

– Apteekin tehtävä on varmistaa, että valmiste sopii kyseisen vaivan hoitoon ja asiakkaan muuhun lääkitykseen, ja että asiakas osaa käyttää lääkettä turvallisesti. Apteekissa terveydenhuollon ammattilainen onnistuu silloin, kun on voinut auttaa asiakasta oireen hoidossa riippumatta siitä, onko ratkaisu lääke tai jokin muu hoito, Koskenkorva sanoo.  

HaiPro-rekisteriin kertyneiden ilmoitusten perusteella on mahdollista tunnistaa itsehoitolääkkeisiin liittyviä riskejä ja kehittää apteekkien palveluprosesseja. 

– Tämä on osa jatkuvaa laatu- ja lääkitysturvallisuustyötä, jota tehdään kaikkialla terveydenhuollossa ja organisaatioissa, joissa lääkehoitoa toteutetaan, Koskenkorva sanoo. 

Suomalaiset apteekit ovat syyskuusta 2021 lähtien raportoineet lähes 40 000 lääkehoitoon liittyvää vaaratapahtumaa ja läheltä piti -tilannetta. Käytännössä kaikki suomalaiset apteekit ovat mukana HaiProssa. Keskimäärin ne tekevät kuukaudessa yli 900 ilmoitusta. 

Lääkehoitoon liittyvät poikkeamat ja vaaratapahtumat ovat Maailma terveysjärjestö WHO:n mukaan suurin yksittäinen potilasturvallisuutta vaarantava tekijä terveydenhuollossa. 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 31 times
Said to be thoughtful 7 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 2 times