Hyppää sisältöön

Varhain aloitettu tehokas lääkehoito parantaa MS-taudin ennustetta. Hoidon aloittamista erittäin tehokkailla lääkkeillä ei voida kuitenkaan suositella kaikille potilaille, koska ne voivat aiheuttaa vakavampia haittavaikutuksia.  

Neurologiaan erikoistuva lääkäri Katariina Kuutti selvitti väitöstutkimuksessaan menetelmiä, joiden avulla taudin etenemistä voitaisiin ennustaa jo diagnoosivaiheessa. Tutkimuksessa osoitettiin suomalaisella aineistolla, että aaltomaisen MS-taudin hoidon aloitus erittäin tehokkaalla lääkityksellä johti parempaan ennusteeseen viiden vuoden seurannassa kuin aloitus miedommilla lääkkeillä. 

Tämän hetken hoitosuosituksissa tehokkaimpia lääkkeitä suositellaan vain niille potilaille, joilla on erittäin aktiivinen MS-tauti. 

– Meidän on jo nyt helppo tunnistaa potilaat, joilla on kliinisesti erittäin aktiivinen MS-tauti eli runsaasti pahenemisvaiheita tai tulehdusaktiviteettia aivojen magneettikuvissa. Tarvitsemme kuitenkin uusia keinoja niiden potilaiden tunnistamiseen, joiden oireet ovat alkuun lievät, mutta joilla on aivoissaan piilevää tautiaktiivisuutta ja siten riski taudin nopeaan etenemiseen, Kuutti sanoo.

Aivojen magneettikuvissa voidaan nähdä talamuksen atrofiaa eli tilavuuden kutistumista jo varhaisessa MS-taudissa. Kuutti havaitsi väitöstutkimuksessaan, että talamusatrofialla on yhteys taudin nopeampaan etenemiseen kahden ja viiden vuoden seurannassa. Lisäksi hän osoitti, että verestä mitattava neurofilamentti, keskushermoston vaurioissa vapautuva proteiini, voi kertoa aivojen piilevästä tautiaktiivisuudesta.  

– Tavoitteena on, että näitä mittauksia voitaisiin tulevaisuudessa käyttää niiden potilaiden tunnistamiseen, jotka tarvitsevat tehokkaampaa lääkehoitoa jo taudin alkuvaiheessa, Kuutti kertoo. 

Väitöstutkimus tarkastettiin Turun yliopistossa 3.6.2022. 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times