Hyppää sisältöön

Päivitetty 15:22 | Orion pyytää kuluttajia palauttamaan avatut ja käyttämättömät Multivita Forte -tuotteet lähimpään apteekkiin, joka hyvittää tuotteet rahana tai Orion maksaa hyvityksen asiakkaan tilille. Poisveto johtuu tuotteessa käytetystä inkivääriuutteesta, jonka etyleenioksidipitoisuus ylittää EU:n salliman raja-arvon. 

Suomalainen perheyritys Verman vetää myynnistä eriä Minisun Super Defence Sinkkiasetaatti -ravintolisävalmisteita samasta syystä ja pyytää palauttamaan tuotteet apteekkiin.

Myös suomalainen ravintolisien valmistaja Hankintatukku vetää takaisin Bodyflex Combi -ravintolisävalmisteensa etyleenioksidin vuoksi. Yhtiö pyytää lopettamaan tuotteen käytön ja palauttamaan sen myyntipaikkaan.

Yhtiöiden mukaan etyleenioksidin määrä on tuotteissa erittäin pieni, eikä valmisteiden nauttimisesta ole siksi välitöntä haittaa terveydelle. Esimerkiksi Vermanin tuotteissa inkivääriuutetta on vain 0,1 prosenttia.

Ruokaviraston mukaan Suomessa on myös neljäs yritys, jonka tuotteissa on käytetty samaa inkivääriuutetta.

– Kyseinen yritys myy tuotteitaan ainoastaan suoramyyntinä asiakkaille ja se on tavoittanut ostajat suoraan asiakasrekisterinsä kautta, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja Anna Mizrahi.

Etyleenioksidi voi aiheuttaa syöpää

Etyleenioksidi on kasvinsuojeluaine, jonka käyttö on haitallista ihmisen terveydelle. Aine on genotoksinen karsinogeeni eli se voi aiheuttaa syövän vahingoittamalla geenejä.

– Etyleenioksidille ei ole voitu asettaa turvallista saantirajaa. Sen käyttö elintarvikkeissa rikkoo aina EU-lainsäädäntöä, eikä tällaista tuotetta saa päästää markkinoille, kertoo Mizrahi.

Etyleenioksidia alkoi löytyä vuoden 2020 lopulla kolmansista maista tulevista raaka-aineista. Riskituotteita ovat muun muassa kuivatut mausteet, psylliumjauhe ja seesaminsiemenet.

– Seesaminsiementen sisältämä etyleenioksidi aiheutti valtavia takaisinvetoja koko EU:n alueella, Mizrahi kertoo.

Käytetään sterilointiin

Etyleenioksidi on väritön kaasu, jota käytetään homeenestoon, sterilointiin, desinfiointiin ja kemikaalien valmistukseen.

Ainetta on saattanut olla ruokavalmisteissa aiemminkin, mutta se tuli tunnetuksi riskiksi vasta viime vuonna. Nykyään sen ilmaantuvuutta raaka-aineissa tarkkaillaan Euroopan tuontivalvonnassa. EU-maiden viranomaiset ilmoittavat löydöistään EU:n elintarvikkeiden hälytysjärjestelmässä.

Suomalaisissa ravintolisissä käytetyn inkiväärin saastuminen etyleenioksidilla tuli tässä tapauksessa tietoon inkivääriuutteen jakelijan kautta. Mizrahin mukaan jää nähtäväksi, tuleeko inkivääriuutteen vuoksi lisää takaisinvetoja.

– Varmasti ala seuraa tilannetta ja vastuullinen yritys varmistaa omien tuotteidensa turvallisuuden. On mahdollista, että etyleenioksidia löytyy muualtakin. Kyseessä alkaa olla riski, jota täytyy hallita raaka-ainetoimituksissa, hän sanoo.

Päivitetty klo 15:22: Lisätty tieto, että hyvityksen Multivita Fortesta voi saada myös pankkitililleen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times