Uutinen

Unilääkkeen jättäminen rauhoitti yöunet

18.10.2018 | 09:25

Teksti : SATU MUHONEN

Lääkehoidon kokonaisarviointi tehtiin yksin asuvalle 83-vuotiaalle naiselle, joka oli glaukooman vuoksi lähes sokea ja tarvitsi päivittäistä tukea. Öiset hälytykset loppuivat, kun lääkitystä vähennettiin 

Rouvalle tehtiin lääkehoidon kokonaisarviointi sairaanhoitajatyttären toiveesta, joka oli huolissaan äitinsä lääkekuormasta. Arviointi tehtiin yhteistyössä lääkärin ja kotisairaanhoitajan kanssa.

Rouvalla oli käytössään kaksi voimakasta, pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavaa lääkettä: unilääke tsopikloni ja rauhoittava lääke oksatsepaami.

Tsopiklonia suositellaan enintään neljän viikon lyhytaikaiseen käyttöön. Oksatsepaami oli aloitettu rouvan puolison kuoltua yli kymmenen vuotta sitten, enkä löytänyt sille enää käyttöaihetta. Myös oksatsepaami on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, ja sen käyttöä on vältettävä iäkkäillä.

Ratkaisu

Ehdotin molempien lääkkeiden asteittaista purkua 10 kuukauden aikana. Lääkäri hyväksyi ehdotukseni, ja hoitaja toteutti annoslaskun käytännössä.

Masennukseen määrätty mirtatsapiini voimistaa väsyttävien ja rauhoittavien lääkkeiden vaikutusta, ja munuaisten vajaatoiminnassa se poistuu kehosta hitaammin. Tämän vuoksi ehdotin mirtatsapiinin annoksen puolitusta, mutta se kuitenkin jätettiin ennalleen.

Vatsansuojalääke esomepratsoli oli todennäköisesti aloitettu veren hyytymiseen vaikuttavanasetyylisalisyylihapon takia. Ehdotin asan poistamista, jolloin myös vatsansuojalääke olisi voitu poistaa. Nämä kuitenkin jäivät listaan.

Verenpainelääke metoprololia suositellaan otettavaksi kerran päivässä ja koska verenpaine ei ollut korkealla, suosittelin ilta-annoksen poistoa.

Kysyin lääkäriltä silmänpainelääke latanoprostitippojen hyödyistä sokealle silmälle. Lääkäri ei ottanut kantaa silmätippojen tarpeellisuuteen, ja tipat jäivät käyttöön. Ohjeistin rouvaa kuitenkin oikeaoppiseen tiputtamiseen, jotta lääkeainetta imeytyy elimistöön mahdollisimman vähän.

Lisäksi suosittelin D-vitamiinilisää ja B12-vitamiinia vatsansuojalääkkeen vuoksi, joka saattaa vähentää B12-vitamiinin imeytymistä.


Seuranta

Pidimme seurantapalaverin rouvan, kotisairaanhoitajan ja tyttären kanssa puolen vuoden kuluttua. Tsopikloni oli purettu kokonaan ja oksatsepaamin purku oli aloitettu, minkä seurauksena rouvan yöunet olivat parantuneet.

Kotisairaanhoitaja oli tyytyväinen, koska rouva nukkui rauhallisesti koko yön. Ennen lääkityksen purkua hoitajaa oli hälytetty yöllä useaan kertaan.

Mirtatsapiinin purkua tai puolitusta päätettiin miettiä myöhemmin.

Tämä tapaus jäi mieleeni, koska pieneltä vaikuttava muutos teki niin suuren vaikutuksen iäkkääseen rouvaan. Kotisairaanhoitajan työ helpottui ja omaisten huoli keveni. Tärkeintä oli yöunien parantuminen ja sitä kautta parantunut vointi päivällä.

LÄÄKITYSTIEDOT

SÄÄNNÖLLISESTI   ENNEN MUUTOS
Imovane 7,5 mg, tsopikloni ½ x 1 iltaisin lopetus hitaasti
Opamox 15 mg, oksatsepaami ½ x 1 iltaisin lopetus hitaasti Imovanen jälk.
Spesicor Dos 47,5 mg, metoprololi 1 + 1 aamuin illoin ilta-annoksen poisto
Remeron 30 mg, mirtatsapiini 1 x 1 iltaisin
Cozaar 50 mg, losartaani 1 x 1 aamuisin
Primaspan 100 mg, asetyylisalisyylihappo 1 x 1 aamuisin
Nexium 20 mg, esomepratsolii 1 x 1 aamuisin
Panadol 500 mg, parasetamoli 1 x 3
Melatoniini 3 mg 1 x 1 iltaisin
Xalatan, latanoprosti silmätipat 1 x 1 vas. silmään iltaisin
D-vitamiini, 20 mg lisättiin 1 x 1
B12-vitamiini, 1 mg lisättiin 1 x 1

Arvion teki LHKA-erityispätevyyden suorittanut farmaseutti Satu Muhonen Lohjan 1. apteekista.