Työryhmä: Lääkekatto alemmaksi ja lääkekuluille alkuomavastuu
- 10.01.2013 at 09:30
Päivitetty 11:14 Lääkekorvaustyöryhmä ehdottaa lääkekaton alentamista 140 eurolla ja lääkekuluihin 50 euron vuotuista alkuomavastuuta.
Päivitetty 11:14 Lääkekorvaustyöryhmä ehdottaa lääkekaton alentamista 140 eurolla ja lääkekuluihin 50 euron vuotuista alkuomavastuuta.
Torstaina (10.1.) sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle (kok.) loppuraporttinsa jättänyt Lääkekorvaustyöryhmä ehdottaa, että lääkekorvausjärjestelmää kehitettäisiin nykyiseltä pohjalta.
Nykyiset kolme korvausluokkaa säilytettäisiin ja erityiskorvaukseen oikeuttavat pitkäaikaiset ja vaikeat sairaudet määriteltäisiin jatkossakin lääketieteellisin perustein.
Paljon lääkkeitä käyttävien asemaa työryhmä parantaisi alentamalla lääkekustannusten vuotuista omavastuukattoa (ns. lääkekatto) noin 140 eurolla. Tänä vuonna lääkekatto on 670 euroa.
Lääkekaton alentamisesta sairausvakuutukselle aiheutuvat kustannukset rahoitettaisiin vuotuisella, enintään 50 euron alkuomavastuulla. Vasta sen jälkeen lääkeostoista saisi Kela-korvausta. Alkuomavastuu ei kuitenkaan koskisi alle 18-vuotiaita, jotta uudistus ei rasittaisi kohtuuttomasti lapsiperheitä.
Alkuomavastuu mahdollistaisi jatkossa myös korvausprosenttien noston.
Rokotteiden ja ennaltaehkäisevien lääkkeiden korvaamisen työryhmä ehdottaa säilytettäväksi ennallaan. Harvinaislääkkeiden kustannusvastuuta ja korvaamista pitäisi työryhmän mielestä selvittää tarkemmin.
Työryhmä ehdottaa myös moniammatillisen yhteistyön lisäämistä, potilaan aktiivisen roolin vahvistamista sekä ohjaustoimenpiteitä, jotka edistävät rationaalista lääkkeiden määräämistä ja käyttöä.
Hallitusohjelman mukainen uudistus
Apteekkariliittoa työryhmässä edustaja toimitusjohtaja Ilkka Oksala on tyytyväinen siihen, että työryhmä sai tehtyä lääkekorvausjärjestelmän uudistamiseksi esityksen, joka alentaa paljon lääkkeitä käyttävien lääkemenoja.
– Tämä on hallitusohjelman tavoitteiden mukainen uudistus, jonka toteuttaminen edellyttää kuitenkin riittävää valmisteluaikaa, sillä apteekkien ja Kelan välille on luotava järjestelmä, joka mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon asiakkaan alkuomavastuun ylittymisestä, Oksala muistuttaa.
Oksalan mukaan apteekkien kannalta keskeisintä on Lääkekorvaustyöryhmän kirjaus lääketaksauudistuksen toteuttamisesta vuonna 2014.
Työryhmä pohti myös Lääketeollisuuden, Lääkäriliiton ja Farmasialiiton kannattamaa kustannusperusteista korvausmallia, mutta se ei saanut työryhmän enemmistön kannatusta. Työryhmän mielestä jatkokehityksessä tavoitteena tulisi kuitenkin olla korvausluokkien määrän tai erityiskorvausluokkien sairauksien vähentäminen.
Lääketeollisuus, Lääkäriliitto, Farmasialiitto ja valtiovarainministeriö jättivät raporttiin eriävät mielipiteet.
Leikkaukset voimaan helmikuussa
Työryhmän väliraportissaan viime helmikuussa esittämät lääkekorvaus- ja tukkuhintaleikkaukset tulevat voimaan kolmen viikon päästä, helmikuun alussa. Hallitusohjelma edellytti yli sadan miljoonan euron säästöjä lääkekorvausmenoihin vuoteen 2013 mennessä.
Helmikuun alussa peruskorvausprosentti putoaa 42:sta 35:een ja alemman erityiskorvausluokan korvausprosentti 72:sta 65:een. Viitehintajärjestelmän ulkopuolisten, Kelan korvaamien lääkkeiden korvausperusteisia tukkuhintoja leikataan viidellä prosentilla.
Työryhmän loppuraportti lähtee heti lausuntokierrokselle. Lausuntojen perusteella päätetään jatkotyöstä vielä tänä keväänä. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalkle loppuvuodesta 2013. Loppuraportissa ehdotettujen uudistusten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alussa. (EK)
Lääkekorvaustyöryhmän loppuraportti (pdf) >
KESKUSTELU Mitä mieltä olet työryhmän esityksistä?