Työ ympäristöfarmasian hyväksi edistyy
- 08.12.2017 at 11:22
Lääkkeiden ympäristövaikutukset ovat nykyisin enemmän ja laajemmin esillä kuin vielä muutama vuosi sitten.
VAIKKA ARJESSA ASIAT JOSKUS tuntuvat etenevän tuskastuttavan hitaasti, vilkaisu taaksepäin voi paljastaa, että lähtöpisteestä ollaan jo hyvän matkan päässä.
Generation Greenin tarina lähti liikkeelle farmasian opetuksen kehittämisestä, mutta yksi Helsinki Challengen tärkeimpiä oppeja oli, että Generation Greenin toimintaa ei ole syytä rajata vain opetukseen.
Teimme työtä käskettyä, ja sittemmin toiminta on laajentunut moneen suuntaan.
TUTKIMUSPUOLELLA farmasian tiedekunta on mukana hyvää vauhtia etenevässä EPIC-hankkeessa, jossa selvitetään keinoja poistaa lääkejäämiä jätevedestä päästölähteillä, eli esimerkiksi hoivakotien tai sairaaloiden yhteydessä.
Tutkimusta tehdään yhteistyössä muun muassa Suomen ympäristökeskuksen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa.
Johtunee osaltaan alan tiiviimmästä seuraamisesta, mutta joka tapauksessa tuntuu siltä, että lääkkeiden ympäristövaikutukset ovat tätä nykyä enemmän ja laajemmin esillä kuin vielä muutama vuosi sitten.
Kehitystä on tapahtunut, ja toivon, että olemme pystyneet omalta pieneltä osaltamme vaikuttamaan siihen, että aihe kiinnostaa.
FARMASIAN PÄIVILLÄ järjestettiin ”Elä ja anna toisten kuolla – farmasian ympäristövastuu” -sessio, jonka suunnittelussa tiimimme oli mukana.
Puheenjohtajana toimi aktiivijäsenemme, apteekkari Eeva Teräsalmi. Sessiossa keskusteltiin muun muassa antibioottiresistenssistä, joka on muutenkin ollut tapetilla: aihe on sekä WHO:n ja YK:n kaltaisten suurten toimijoiden että pienempien paikallisten tahojen agendalla.
Myös EU on julkaisemassa strategiaa lääkeaineista ympäristössä, ja aiheesta järjestettiin marraskuun lopulla seminaari, jossa yhtenä puhujana oli meidänkin seminaareissamme vieraillut Bengt Mattson Euroopan lääketeollisuusjärjestöjen katto-organisaatio EFPIA:sta.
Strategiaa varten EU järjestää avoimen konsultaation, joten luonnollisesti mekin kannamme kortemme kekoon.
OPETUKSEN KEHITTÄMINEN on kuitenkin edelleen vahvasti mukana kuvioissa.
Proviisoriopiskelijoiden Lääkkeen kehitys ja käyttö -kurssilla on mukana ympäristöfarmasian seminaaripäivä, jossa opiskelijat perehtyvät aiheeseen vierailevien asiantuntijoiden luentojen sekä ryhmätöiden merkeissä.
Teema näkyy muillakin kursseilla: esimerkiksi orgaanisen kemian opinnoissa käsitellään muiden aiheiden joukossa vihreää kemiaa.
Opetuksen kehittäminen ei ole projekti, vaan jatkuvaa työskentelyä, jossa pyritään kokonaisvaltaisesti parempaan opetukseen useista näkökulmista, iloksemme myös ympäristön vinkkelistä.
Tämän lyhyen ajankohtaiskatsauksen myötä on hienoa todeta, että lääkkeiden ympäristövaikutuksiin kiinnitetään huomiota ja ongelmien ratkaisemiseksi tehdään töitä sekä meillä että maailmalla.
Kirjoittaja on Generation Green -tiimin jäsen ja toimii tohtorikoulutettavana farmasian tiedekunnassa Helsingin yliopistossa.