Hyppää sisältöön

Päivitetty 17:51 Ravintolisien käytöstä ei näytä olevan hyötyä kansansairauksien ehkäisyssä ainakaan naisilla, vahvistaa Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen laaja seurantatutkimus.

Tutkimuksen mukaan muun muassa monivitamiini-, foolihappo- ja rautavalmisteiden käyttö saattaa jopa lisätä kuolleisuutta.

Tutkijat selvittivät ravintolisien vaikutuksia suuressa Iowa Women’s Health Study seurantatutkimuksessa, johon osallistui 38 772 naista. Osallistujista kaksi kolmesta (65 %) käytti ravintolisiä. Naisten terveydentilaa ja terveyskäyttäytymistä seurattiin noin 22 vuoden ajan.

Yksittäisistä valmisteista kalsium ja D-vitamiini osoittautuivat turvallisiksi käyttää, mutta monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin havaittiin lisäävän kuolleisuutta. Ainoastaan kalsium suojasi kuolleisuudelta.

Tutkimuksessa selvitettiin monivitamiinin, beetakaroteenin, A-vitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, B-vitamiiniyhdistelmän, C-, E- ja D-vitamiinien sekä kalsiumin, raudan, seleenin, magnesiumin, sinkin ja kuparin vaikutuksia kokonaiskuolleisuuden riskiin.

Ravintolisien käyttöön liittyvää suurentunutta kuolleisuuden riskiä ei ole aiemmin havaittu. Muuten tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan ravintolisien käytöstä ei näyttäisi olevan hyötyä kroonisten kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Ravintolisien tarve yksilöllistä

Itsehoitoon perehtynyt apteekkari Merja Aaltonen Heinolan Keskusapteekista muistuttaa, että ravintolisien tarve on yksilöllistä ja riippuu siitä, mitä suuhunsa panee. Tavoitteena on, että saa saantisuositusten mukaisen määrän vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita.

– Silloin elimistö toimii optimaalisesti. Liian vähäinen saanti aiheuttaa ääritilanteissa vaikeita puutossairauksia ja yliannostus myrkytyksiä, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mielestä esimerkiksi ikäihmisten ei pidä suin päin lopettaa heille suositeltua, päivittäistä monivitamiinitablettia.

– Ikääntyneillä nälän tunne ja ravintoaineiden imeytyminen on heikentynyt. Muita riskiryhmiä, jotka tarvitsevat ravintolisiä ovat esimerkiksi odottavat ja imettävät naiset, kasvavat lapset, sairaat ja toipilaat, laihduttajat ja esimerkiksi paljon liikuntaa harrastavat, Merja Aaltonen luettelee.

Yhdysvalloissa arviolta yli puolet väestöstä syö päivittäin vähintään yhtä ravintolisää. Monet käyttävät valmisteita kroonisten kansansairauksien ehkäisyyn. Koska käyttö on runsasta, on tärkeää, että pitkäaikaiskäytön terveysvaikutuksia tutkitaan.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan tänään (10.10.) arvostetussa lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä. (MS-EK)

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times