Hyppää sisältöön

VUOSIA SITTEN kävelin flunssaisena lähiapteekkiin ostamaan sinkkitabletteja. Farmaseutti pysäytti minut lisäravinnehyllyllä ja alkoi kysellä tarkemmin itsehoidon suunnitelmastani.

Lopulta hän vakuutti, että minun ei kannattaisi käyttää rahojani hyllyssä oleviin sinkkitabletteihin, koska nieltävien sinkkitablettien tehosta pitkään jatkuneen flunssan hoidossa ei ollut tutkittua tietoa. 

Poistuin apteekista tyhjin käsin, mutta tyytyväisenä. Tunsin saaneeni siinä tilanteessa parasta mahdollista palvelua.

APTEEKKITOIMINNAN EETTISIIN ohjeisiin on kirjattu, että henkilökunnan on toimittava joka tilanteessa asiakkaan parhaaksi.

Asiakkaita ei saa ohjata tarpeettomaan lääkkeiden käyttöön. Apteekin lääke- ja terveysneuvonnan täytyy perustua aina tieteellisen tutkimusnäyttöön, kuten hoitosuosituksiin.

Apteekkariliitto on parhaillaan mukana Lääkäriliiton Tieto Toivo Rakkaus -kampanjassa, joka pyrkii lisäämään kansalaisten luottamusta tieteeseen. 

Yksi kampanjan pääviesteistä on, että tutkittu tieto ratkaisee sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Tutkittu tieto ei ole yksittäisen henkilön mielipide tai henkilökohtainen kokemus. Se on syntynyt järjestelmällisessä tieteellisessä prosessissa, jossa tutkimusten laatu varmistetaan antamalla muun tiedeyhteisön arvioida tutkimusta ennen sen julkaisemista.

Skeptikot kumosivat salamavalojen räiskeessä suuhunsa purkeittain homeopaattisia ”lääkkeitä”.

TUTKITUN TIEDON VASTAKOHTANA ovat uskomushoidot, joiden vaikuttavuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. 

Lääkäriliiton mukaan erityisesti lapsia ja haavoittuvassa asemassa olevia pitää suojella uskomushoidoilta. Seuraukset voivat olla vakavia, jos diabetesta, epilepsiaa, syöpää tai muita vakavia tauteja sairastava vaihtaa luotettavan lääketieteellisen hoitonsa henkiparannukseen tai homeopaattisiin pillereihin.

Itseäni huvittaa edelleen Skepsis ry:n mediatempaus, jossa seuran jäsenet yrittivät joukkoitsemurhaa homeopaattisilla valmisteilla Helsingin Hakaniementorilla kymmenen vuotta sitten.

Skeptikot kumosivat salamavalojen räiskeessä suuhunsa purkeittain homeopaattisia ”lääkkeitä”. Pääasiassa vedestä ja sokerista valmistetut pillerit eivät aiheuttaneet minkäänlaisia fyysisiä reaktioita edes yliannostuksena. 

Miten joku kehtaa väittää, että tällaisilla ”lääkkeillä” voidaan parantaa sairauksia?

TUTKITUN TIEDON LUONTEESEEN kuuluu, että tieto muuttuu ja täydentyy jatkuvasti. Erityisesti lääketiede ja hoitomenetelmät kehittyvät koko ajan.

Apteekkiasiakkaiden onneksi terveydenhuollon ammattilaisilla on velvollisuus pitää osaamisensa jatkuvasti ajan tasalla. 

Lähiapteekin hyllyyn on sittemmin ilmestynyt sinkkisuihkeita ja imeskelytabletteja. Niissä sinkki on erilaisessa kemiallisessa muodossa kuin nieltävissä tableteissa, joita taannoin yritin ostaa. Tutkimusten mukaan sinkkiasetaatti lyhentää virusperäisen flunssan kestoa, jos se otetaan ensioireisiin.

Tiede on totta, kunnes toisin todistetaan.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times