Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto on muuttanut koronarokotuksia koskevaa asetusta siten, että jatkossa rokotuksen voivat Suomessa saada kaikki 12 vuotta täyttäneet. Asetus tulee voimaan maanantaina 9.8.

Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Koronarokotuksista vastaavat kunnat, ja ne myös päättävät, miten nuorten rokotukset järjestetään. Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

– Kunnat tiedottavat, milloin kaikkien 12–15-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Periaatteessa rokotukset voidaan aloittaa heti maanantaina, mutta käytännön järjestelyt voivat toki viedä kunnissa hetken, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner THL:n tiedotteessa.

Scherleitnerin mukaan nuorten rokotuksilla voidaan ehkäistä uusien koronarajoitusten tarvetta.

– Nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi olisi tärkeää vähentää erityisesti juuri nuorten koulunkäyntiin, harrastustoimintaan ja muihin kohtaamisiin kohdistuvien rajoitusten tarvetta, Scherleitner toteaa.

Lisäys rokotemääriin vauhdittaa rokotuksia

12–15-vuotiaille voidaan tarjota Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Niillä molemmilla on ehdollinen myyntilupa tämän ikäisten rokottamiseen. 

Scherleitnerin mukaan Comirnatya saapuu maahan lähiviikkoina noin 200 000 annosta enemmän kuin aiemmin oli tiedossa. Saapuvista määristä riittää rokotteita hyvin sekä 12–15-vuotiaille että tätä vanhemmille. Odotettavissa onkin, että koko väestön rokotustahti pysyy hyvänä.

Alaikäinen voi päättää rokotuksesta ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Näin toimitaan myös muiden rokotteiden kohdalla.

Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. Näissä tilanteissa suostumuksen pyytää rokotuksia järjestävä kunta.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times