Terveyttä neuvomalla
- 21.05.2010 at 08:00
Sama tuote, kaksi erilaista suojaa.
KESÄ ON MAHTAVAA aikaa. Aurinko paistaa ja suomalaisten katseet ovat nousseet jalkateristä toisten silmiin.
Talvella suomalaiset katsovat alaspäin; noin metrin jalkojensa eteen, jotta eivät kaatuisi liukkailla jalkakäytävillä. Kesällä suomalaiset jopa hymyilevät ja katsovat toisiaan suoraan silmiin.
Kesä saapui viime viikolla Suomeen – ja vielä aivan erinomaisella tavalla. Minusta tuntuu, että juuri nyt kaikki hymyilevät.
Auringossa on kuitenkin omat vaaransa, joilta on syytä suojautua. Tämän vuoksi suuntasin muutama päivä sitten Töölöntorin reunalla sijaitsevaan yksityiseen apteekkiin. Olin päättänyt, että nyt on ostettava aurinkosuojaa myös pojalle.
Apteekissa pälyilin vain erittäin lyhyen hetken kunnes farmaseutti tuli luokseni ja kysyi kuinka voisi auttaa. Kerroin hänelle tarvitsevani aurinkosuojaa pojalleni. Farmaseutti kysyi minulta välittömästi kuinka vanha poikani on. Kerroin Einon kohta täyttävän 9 kuukautta.
Minulle todettiin selkeästi, että noin nuori on suojattava vaateilla ja muilla järjestelyillä auringolta. Noin nuoren lapsen ihoa ei saa altistaa auringolle, vaikka lapsi olisikin suojattu aurinkovoiteella. Sain todella huolelliset ohjeet.
Tämän jälkeen farmaseutti suositteli minulle tiettyä aurinkosuojaa ja neuvoi sen käytössä. Kertoipa vielä käyttävänsä kyseistä tuotetta omille lapsillensakin.
Olin vakuuttunut saamistani neuvoista. Ostin suojarasvan. Olen säännöllisesti rasvannut viime päivinä poikani posket, nenän, otsan, kaulan ja niskan. Aurinkoisia päiviä kun on riittänyt.
Tiedän, että aurinkosuojavoiteita on myynnissä myös päivittäistavarakaupoissa, koska suojavoide ei ole lääke. Olen täysin varma, että Töölötorin Alepan kassa ei olisi kysynyt minulta lapseni ikään, eikä antanut mitään ohjeita lapsen suojaamiseksi auringolta. Alepa olisi vain rahastanut tuotteen.
Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.