Hyppää sisältöön

Norjan Farmasialiitto on ehdottanut yhdessä Norjan Hammaslääkäriliiton ja yleislääkäreiden liiton kanssa, että ibuprofeeni poistetaan kauppojen valikoimasta.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kirjelmöineet huolestaan Norjan lääkevirastolle.

– Kokemuksemme mukaan väestöllä ei ole ymmärrystä apteekin ulkopuolella myytävien kipulääkkeiden eroista. Parasetamoli ja ibuprofeeni rinnastetaan toisiinsa, eikä moni tiedä, että ibuprofeenilla on merkittävästi enemmän yhteisvaikutuksia ja haittavaikutuksia kuin parasetamolilla, kirjoittavat liittojen puheenjohtajat.

He huomauttavat, että useita tulehduskipulääkkeitä on jo aiemmin poistettu kauppojen valikoimista ja perustelut niiden poistamiselle koskevat myös ibuprofeenia.

Ei ibuprofeenia ilman neuvontaa

Ammattiliitot jakavat huolen itsehoitolääkkeinä myytävien kipulääkkeiden lisääntyvästä käytöstä erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.

– Ibuprofeenia ei tulisi olla saatavilla ilman ammattilaisten antamaa neuvontaa ja arviota siitä, mikä kipulääke on paras vaihtoehto kullekin potilaalle, ne kirjoittavat.

Nuorten keskuudessa ongelmana on esimerkiksi pitkäaikaisen ibuprofeenin käytön aiheuttama päänsärky. Monet menevät hammaslääkärille saadakseen apua jännityspäänsärkyyn, mutta ongelman todellinen syy voi olla ibuprofeenin liikakäyttö. Tällaiset päänsäryt häviävät, kun ibuprofeenin käyttö lopetetaan.

– Liikakäytön välttämiseksi on tärkeää, että ibuprofeenia myydään vain lääkeneuvonnan kanssa, ammattiliitot kirjoittavat.

Norjan lääkevirastolta päätös syksyllä

Norjan lääkevirasto on ottanut ammattiliittojen ehdotuksen käsittelyyn. Virasto arvioi vuosittain, mitkä lääkkeet voivat olla myynnissä apteekin ulkopuolella. Ibuprofeenista on tulossa alustava arvio toukokuun aikana, lopullinen päätös saadaan syksyllä.

Reseptittömien lääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella on ollut Norjassa mahdollista vuodesta 2003 lähtien. Apteekkien ulkopuolella myytävien lääkkeiden listalla ovat esimerkiksi ibuprofeeni ja parasetamoli, nikotiinikorvausvalmisteita, avaavaa nenäsumutetta sekä allergialääkkeitä. Lääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella on kasvanut vuosittain Norjan kansanterveyslaitoksen mukaan.

Aiheesta uutisoi Farmatid-lehti.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 1 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times