Hyppää sisältöön

Tiistaina 5. syyskuuta vietetään taas valtakunnallista Yrittäjän päivää. Päivä muistuttaa vuosittain siitä, että yritykset luovat työtä ja uutta toimintaa, ja ovat hyvinvointiyhteiskuntamme perusta. Ilman niitä ei ole työtä eikä hyvinvointia. 

Apteekki on ainoa osa terveydenhuoltoa, joka on järjestetty yliopistojen apteekkeja lukuun ottamatta yksityisen yrittäjyyden varaan. Ja varsin hyvin toimiva osa onkin. Asiakastyytyväisyystutkimuksissa apteekit nousevat poikkeuksetta palvelualojen kärkeen. 

Yli 600 apteekkiyrittäjää, joista kolme neljästä on nykyisin naisia, hoitavat julkista palvelutehtävää, avohoidon lääkehuoltoa. Apteekkarit työllistävät yli 800:ssa apteekkitoimipisteessään yli 7 000 apteekkialan ammattilaista. Ja työllistäisivät enemmänkin, jos työvoimaa olisi saatavilla. 

Yrittäjävetoinen ja urakiertoon perustuva apteekkimalli sopii hyvin harvaanasuttuun Suomeen, sillä se varmistaa, että apteekkiyrittäjiä saadaan pienillekin paikkakunnille toisin kuin esimerkiksi lääkäreitä.  Proviisori saa ensimmäisen apteekkilupansa tyypillisesti pieneen maaseutuapteekkiin, josta kokemuksen karttuessa siirtyy suurempaan.

Apteekkiyrittäjältä vaaditaan vähintään farmasian alan ylempi korkeakoulututkinto eli proviisorin tutkinto. Tällä varmistetaan, että apteekkitoimintaa ohjaavat terveydenhuollon tavoitteet. 

Proviisoriomisteinen malli yhdistää ammatillisen ja taloudellisen vastuun ja varmistaa riippumattomuuden lääketeollisuudesta ja lääketukuista. Käytännössä se myös johtaa apteekkien kotimaiseen omistukseen ja lääkemyynnin verojen maksuun Suomeen, sillä apteekkariksi valittavan pitää olla Suomessa laillistettu proviisori. 

Henkilökohtaista vastuuta korostaa se, että apteekkitoimintaa saa harjoittaa vain toiminimellä henkilöyrityksenä, jossa apteekkari vastaa apteekista kaikilta osin ja koko omaisuudellaan.

 

Apteekkiyrittäjänä aloittaminen on iso henkilökohtainen taloudellinen satsaus, jonka vakuutena on useimmiten oma koti. Se lisää varmasti omistajan vastuuta toiminnasta ja vähentää sellaisten riskien ottamista, joilla voisi olla kielteinen vaikutus palveluiden saatavuuteen tai lääkehuoltoon.   

Apteekin yritysmuodosta johtuen osa apteekkareista nousee veropäivän tulolistauksiin, sillä apteekin ja apteekkarin tulot lasketaan verotuksessa yhteen. Todellisuudessa tulot eivät poikkea yrittäjän ansioista vastaavan kokoisissa työnantajayrityksissä. 

Hallitus aikoo pitää jatkossakin kiinni proviisoriomistuksesta, mutta mahdollistaa apteekkitoiminnan harjoittamisen myös osakeyhtiömuodossa. Se ainakin poistaisi valtaosan apteekkareista veropäivän tulolistauksista. 

Yrittäjävetoiseen ja proviisoriomisteiseen apteekkimalliin luottaa myös kymmenkunta muuta EU-maata, kuten Saksa, Ranska ja Espanja. 

Apteekkiyrittäjät tuottavat hyvinvointia Suomeen neuvomalla asiakkaita lääke- ja terveysasioissa, työllistämällä ja maksamalla veronsa Suomeen.  

Yrittäjät ovat päivänsä ansainneet. Hyvää Yrittäjän päivää!

Kirjoittaja on Apteekkariliiton viestintäjohtaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times