Hyppää sisältöön


Laajassa käytössä olevien biologisten lääkkeiden biosimilaariversiot tuottivat arviolta 102 miljoonan euron säästöt Suomen lääkekustannuksissa vuosina 2018–2021, kertoo Tampereen yliopiston tuore tutkimus.

Tutkimus vertaili adalimumabin ja etanerseptin hintakehitystä ja korvauskäytäntöjä biosimilaarien tultua markkinoille Suomessa ja Virossa. Tutkimuksessa arvioitiin myös, miten lääkkeiden kustannukset olisivat Suomessa voineet kehittyä Viron kaltaisella korvausmenettelyllä. Tutkimuksen toteutti Tampereen yliopisto yhdessä Yliopiston Apteekin tutkimusyksikön kanssa.

Tutkimuksen mukaan säästö olisi voinut olla arviolta 183 miljoonaa euroa suurempi, mikäli hintakilpailu olisi Suomessa toteutettu yhtä nopeasti ja tehokkaasti kuin Virossa.

– Tutkimuksemme osoittaa, että biosimilaarien tuoma säästöpotentiaali on aiemmin arvioitua suurempi, erityisesti kun hintakilpailun piiriin tulee kalliita ja kustannusvaikutuksiltaan merkittäviä lääkkeitä kuten adalimumabi ja etanersepti, toteaa lääketieteen tohtori ja reumatologian erikoislääkäri Jarno Rutanen Tampereen yliopistosta.

Suomessa hintaa ohjattiin hinnoittelusäännöllä, jonka mukaan biosimilaarin tuli olla 30 prosenttia alkuperäisvalmistetta edullisempi, jotta se voitiin hyväksyä lääkekorvausjärjestelmään. Tämän jälkeen hintakilpailu eteni kuitenkin Suomessa hitaasti. Virossa puolestaan otettiin vuonna 2019 käyttöön tarjouskilpailun luonteinen viitehinnoittelu, jonka myötä valmisteiden hinnat laskivat nopeasti 70–80 prosenttia.

Biosimiliaarien hoito- ja kustannusvaikutuksia tärkeä seurata

Säästöt syntyivät lääkkeiden hinnan alenemisesta, kun autoimmuunisairauksien hoidossa käytettäville adalimumabille ja etanerseptille oli tarjolla vaihtokelpoinen biosimilaari lääke.

Adalimumabi ja etanersepti ovat autoimmuunisairauksissa kuten nivelreumassa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa käytettyjä biologisia lääkkeitä, jotka ovat saaneet patenttisuojan päätyttyä hoidollisesti vaihtokelpoisia ja hinnalla kilpailevia biosimilaarivalmisteita.

– Autoimmuunisairaudet lisääntyvät Suomessa, jolloin biologisten lääkkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt ja kustannukset ovat kasvaneet. Biosimilaarit ovat tuoneet helpotusta kasvaviin lääkekustannuksiin mahdollistamalla hintakilpailua lääkemarkkinoille, Rutanen toteaa.

Tutkimuksen seuranta-ajan jälkeen Suomi on muuttanut biologisia lääkkeitä koskevaa lainsäädäntöään. Vuosina 2024–25 on asteittain alkamassa biologisten lääkkeiden apteekkivaihto, jolloin potilaan biologinen lääke vaihdetaan apteekissa edullisimpaan vaihtokelpoiseen valmisteeseen.

– Uudistuksen toivotaan edistävän hintakilpailua, laskevan lääkkeiden hintoja ja siten tuovan säästöjä valtion lääkekorvauskustannuksiin. Uudistus on kuitenkin laajuudeltaan ensimmäisiä maailmassa. Sen vuoksi on tärkeää seurata uudistuksen hoito- ja kustannusvaikutuksia, Rutanen toteaa.

Tutkimus on julkaistu Lääkärilehdessä.

Lue lisää aiheesta:

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times