Uutinen

Suomen ensimmäinen terveyskioski avaa ovensa

29.05.2009 | 12:59

Jaa artikkeli:

Täysin uudenlainen terveydenhuollon palvelupiste aloittaa toimintansa Ylöjärvellä maanantaina. Kyseessä on Suomen ensimmäinen terveyskioski, joka on osa terveyskeskusta.

Terveyskioski sijaitsee vastikään avatussa kauppakeskus Elossa. Asiakkaat voivat pistäytyä siellä ostostensa lomassa kysymässä neuvoa, saamassa hoitoa pikkuvaivoihin tai mittauttamassa vaikkapa verenpaineensa. Lisäksi siellä voidaan antaa esimerkiksi influenssarokotuksia.

- Terveyskeskuksen ruuhka helpottuu, kun asiakkaat saavat helposti ja nopeasti vastauksia terveyskioskista, uskoo Ylöjärven perusturvajohtaja Kari Virta.

Virta vertaa terveyskioskia yhteispäivystykseen, jossa sairaanhoitaja luokittelee potilaiden avun tarpeen. Myös terveyskioskin henkilökunta arvioi tarpeen, hoitaa vaivan välittömästi, antaa ohjeet omahoitoon tai ohjaa potilaan lääkärin vastaanotolle.

Terveyskioski on kolmevuotinen, Sitran rahoittama hanke, ja sen vaikuttavuudesta tehdään tutkimusta Tampereen yliopistossa. Tutkijat selvittävät, lisääkö tarjonta kysyntää vai säästääkö matalan kynnyksen palvelupiste kokonaiskustannuksia. Ajatuksena on, että muut kunnat voivat ottaa mallia Ylöjärven kokemuksista.

- Jos terveyskioski säästää terveyskeskuksen menoja edes muutamalla prosentilla, se maksaa itsensä takaisin, huomauttaa Ylöjärven kaupunginjohtaja Pentti Sivunen.

Sopisi apteekin yhteyteen

Alkuvaiheessa terveyskioskissa työskentelee kokoaikainen sairaanhoitaja, osa-aikainen terveydenhoitaja ja osa-aikaisen fysioterapeutti. Lisäksi paikalla käy hammashoitaja sekä liikunnan ja ravitsemuksen asiantuntijoita.

- Odotan työtä mielenkiinnolla. Tämä on todella hyvä ammatillisen kasvun ja kehityksen paikka, kuvailee sairaanhoitaja Milla Järvinen.

Kauppakeskus Elossa ei ole vielä apteekkia, mutta Järvisen mukaan se sopisi terveyskioskin yhteyteen erinomaisesti. Samaa mieltä on Kuntaohjelman ohjelmajohtaja Antti Kivelä Sitrasta.

- Saataisiin varmasti synergiaetuja, jos terveyskioski ja apteekki olisivat toistensa yhteydessä. Vastaavaa toimintaa on jo joillakin apteekeilla.

Terveyskioskiin on haettu mallia Yhdysvalloista, jossa vastaavia ”pikaklinikoita” on sekä julkisella että yksityisellä terveydenhuollolla. Eniten niitä ovat perustaneet nimenomaan apteekit. (VE)