Hyppää sisältöön

Liki 90 prosenttia suomalaisista olisi valmis uusimaan reseptinsä apteekissa, mikäli se olisi mahdollista. Väestön toiveena on, että apteekissa voisi uusia säännöllisesti käytössä olevan lääkkeen reseptin silloin, kun sairaus on hyvässä hoitotasapainossa, eikä lääkärin konsultointia välttämättä tarvita.

Lähes yhtä moni toivoisi, että apteekissa voitaisiin määrätä reseptilääkkeitä pieniin vaivoihin, kuten märkäruven hoitoon.

Tulokset käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa kartoitettiin, mitä apteekin tulevaisuuden palvelut voisivat väestön mielestä olla. Kärkitoiveina olleiden reseptiasioiden lisäksi apteekin tulevina palveluina nähtiin muun muassa rokottaminen sekä matalan kynnyksen terveyspisteet, joista voisi hakea apua pieniin vaivoihin.

– Tulosten perusteella väestö asemoi apteekit osaksi terveydenhuoltoa, summasi sosiaalifarmasian professori Katri Hämeen-Anttila Itä-Suomen yliopistosta.

Hän esitteli tuloksia osana professuuriesitelmäänsä keskiviikkona.

Moni tutkimuksessa esiin nousseista palveluista on jo apteekkien valikoimassa eri puolilla Eurooppaa.

Tutkimus seuraa biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa

Tänä ja ensi vuonna osaksi apteekkien palveluita tulee biologisten lääkkeiden apteekkivaihto. Sen tavoitteena on ennen muuta hillitä kasvavia lääkekuluja. Biologisten lääkkeiden käyttö lisääntyy jatkuvasti, ja apteekkivaihdolla pyritään lisäämään lääkkeiden hintakilpailua.

Hämeen-Anttilan mukaan tämä edellyttää entistä tiiviimpää yhteistyötä apteekkien ja terveydenhuollon välillä.

– Tutkimuksen avulla voidaan tukea yhteisten toimintamallien kehitystä.

Itä-Suomen yliopistossa onkin käynnistymässä useiden tahojen yhteistyönä toteutettava tutkimus, jossa selvitetään muun muassa, miten vaihto vaikuttaa potilaan lääkehoitoon ja hoitotuloksiin, sekä mitä lopulta ovat ne säästöt, joita uudistuksella saavutetaan.

– Tärkeää on myös seurata, mitä uudistuksen myötä tapahtuu lääkemarkkinoilla ja lääkkeiden saatavuudessa, Hämeen-Anttila muistutti.

Se jo tiedetään, että 20 vuotta sitten apteekeissa alkanut yleinen lääkevaihto on tähän mennessä säästänyt potilaiden ja yhteiskunnan rahoja yhteensä yli miljardi euroa.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times