Hallitusohjelmaan kirjattu 30 miljoonan euron säästötavoite on erittäin merkittävä suhteutettuna apteekkitalouden kokonaisuuteen. kuva: Rodeo
Uutinen

STM esittää lääkesäästöjen lykkäämistä vuodella

28.08.2023 | 16:36

Teksti : Erja Elo

Hallitusohjelmaan kirjattujen valtion 30 miljoonan euron vuosittaisten lääkesäästöjen toteutus siirtynee vuoden 2025 alkuun.

Petteri Orpon (kok) hallituksen hallitusohjelmaan kirjatut 30 miljoonan euron vuosittaiset valtion lääkesäästöt siirtynevät vuodella eteenpäin. Asia selviää tänään julkaistusta sosiaali- ja terveysministeriön talousarvioehdotuksesta, joka etenee seuraavaksi hallituksen budjettiriihtä (19.-20.9.) kohti.

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen pitää aivan väistämättömänä, että apteekkitalousuudistuksen valmisteluun otetaan riittävästi aikaa. Apteekkitalouteen tehtiin vuodenvaihteessa isoja säästöjä, jotka aiheuttavat apteekkikentällä merkittäviä hankaluuksia.

– Jos haluamme pitää jatkossakin kiinni maankattavasta apteekkiverkostosta ja hyvin toimivasta apteekkijärjestelmästä, apteekkitalousuudistus on valmisteltava huolellisesti ja myös sen vaikutukset on arvioitava huolellisesti, Hirvonen sanoo.

Lisäksi apteekkien taloutta pitää Hirvosen mukaan helpottaa siirtymällä Kelan reaaliaikaiseen tilitykseen, luopumalla lääkkeiden palautuskielloista tukkukauppaan sekä sujuvoittamalla apteekkityötä antamalla apteekeille enemmän valtuuksia lääkevaihtotilanteissa.

Apteekkari.fi uutisoi viime viikolla Apteekkariliiton ehdotuksesta apteekkitalouden kokonaisuudistukseksi.

Erittäin merkittävät säästöt

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että 30 miljoonan euron säästöjä haetaan apteekkitaloutta uudistamalla ja lääkkeiden hintakilpailua edistämällä. Samalla lääkkeiden arvonlisäveroa ollaan korottamassa 10 prosentista 14 prosenttiin.

Hirvonen painottaa, että säästötavoite on erittäin merkittävä suhteutettuna apteekkitalouden kokonaisuuteen.

– Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa lääkkeiden hinnat laskevat ja apteekeissa kulut ovat kasvaneet, kuten missä tahansa muussakin liiketoiminnassa. Apteekit eivät kuitenkaan voi viedä kulujen nousua lääkkeiden hintoihin, koska lääkkeiden hinnat ovat säädeltyjä. Siksi apteekeissa ollaan nyt hyvin haastavassa tilanteessa.

Säästöt ovat osa laajempaa apteekkitalouden kokonaisuudistusta, joka on tarkoitus toteuttaa tällä hallituskaudella.