Hyppää sisältöön

KIPULÄÄKKEIDEN KÄYTTÖ tuntuu helpolta. Katsotaan pakkauksesta annos, otetaan lääke ja kipu on veks. Itsehoidossa on nykyään hyviä ja tehokkaita kipulääkkeitä, mutta eivät ne mitään harmittomia ole. Silti moni napsii kipulääkkeitä tiuhaan tahtiin.

Itsellänikin on tästä opettavainen kokemus. Joitain vuosia sitten stressi painoi, eikä kuntosalillekaan ehtinyt. Päänsärkyhän siitä seurasi ja proviisori hoitaa särkyään kipulääkkeellä. Muutaman viikon jälkeen huomasin, ettei päänsärky enää helpottanut, vaikka olin ottanut lääkkeen. Kaiken kukkuraksi ihoon nousi punaisia läiskiä.

Päädyin keskustelemaan päänsärystäni – ja niistä läiskistä – työterveyslääkärin kanssa. Ajattelin pyytää lääkäriltä reseptin toiseen kipulääkkeeseen, jos se olisi tehokkaampi. Lääkäri kuunteli minua ja pudisteli päätään. Olin hankkinut itselleni todennäköisesti särkylääkepäänsäryn ja samalla ehkä myös hieman herkistynyt käyttämälleni tulehduskipulääkkeelle. Olisihan tuo pitänyt tajuta itsekin. Lopetin lääkkeen käytön ja molemmat vaivat hävisivät.

Tulehduskipulääkkeet ovat erinomaisia, kun niitä käyttää oikein. Yleensä ne ovat turvallisiakin, mutta eivät aina. Joskus niillä voi olla erittäin ikäviä haittavaikutuksia ja hankalia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Apteekin ammattilaisista kannattaa ottaa hyöty irti ja varmistaa lääkkeen oikea käyttö ja yhteensopivuus muiden lääkkeiden kanssa.


Katariina Kalsta
Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkariliiton Brand Manager.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times