Hyppää sisältöön

”STOP influenssa. Pese kädet! Sairasta kotona!”, kehottavat mainokset. THL:n ja STM:n valtakunnallinen mainoskampanja yrittää hillitä influenssa A(H1N1)v:n leviämistä.

Mutta mitä tapahtuu tosielämässä? Espoolaisen päiväkodin vanhempainillassa keskusteltiin influenssan leviämisestä. Ensikertalainen kysyi toimintaohjeita, jos sattuisi itse heräämään aamulla 39 asteen kuumeeseen. Jääkö lapsikin kotiin varmuuden vuoksi?

Hoitoon vaan, totta kai, nyökkäilivät kokeneemmat vanhemmat häkellyttävän yksimielisesti. On kerta kaikkiaan liian rankkaa hoitaa yhtä, saati useampaa lasta, jos makaa itse sängyn pohjalla.

Ensikertalainen yritti uudelleen. Siis oikeastiko? Taudin itämisvaiheessa oleva lapsihan voi tartuttaa pahimmillaan koko päiväkotiryhmän, ja nämä puolestaan kotiväkensä. Eikö edes päivän karenssi olisi paikallaan? Päiväkodin johtaja pahoitteli, ettei mikään laki oikeuta käännyttämään lasta ovelta, jos tämä on terve.

Näiden kommenttien perusteella ei yhtään ihmetytä, miksi alle 3-vuotiailla päiväkotilapsilla on keskimäärin 100 sairauspäivää vuodessa. Oma etu ajaa kirkkaasti ohi yhteisön edun. Nimenomaan päiväkodissa näin ei saisi olla. Suuret päiväkotiryhmät ovat tutkimusprofessori Pentti Huovisen mukaan mikrobien tehosekoittimia ja lapset infektiotautien portti yhteiskuntaan.

Vanhempainillan keskustelu päättyi siihen, kun eräs äiti kertoi kyllästyneensä pelkäämään sikainfluenssaa. ”Tulisi jo, niin sen voisi sairastaa pois.” Kokeneemmat vanhemmat nyökkäilivät taas.

Suomalaiset ovat pesseet ja desinfioineet käsiään tunnollisesti koko syksyn. Laaja influenssaepidemia lähestyy, joten toivotaan, etteivät rivit ala nyt rakoilla. Sairastetaan kotona. Se voi pelastaa jonkun hengen.

Erja Elo

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times