Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja: Farmasistit kotisairaanhoidon matkaan
- 08.09.2015 at 11:30
Palvelun kehittäminen voisi ehkäistä kalliiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä, Merja Merasto sanoo.
Palvelun kehittäminen voisi ehkäistä kalliiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä, Merja Merasto sanoo.
Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto lukee Apteekkarilehden kyselyn tuloksia ilahtuneena. Hänen mukaansa ne osoittavat, että sairaanhoitajat ovat innokkaita lisäämään yhteistyötä apteekin ammattilaisten kanssa.
– Sairaanhoitajat kokevat yhteistyön varsin luontevaksi ja joustavaksi, joten mitään kulttuurien välisiä ongelmia ei tarvitse ratkoa. Luottamus on syntynyt ja hyvän yhteistyön edellytykset ovat jo olemassa, hän tulkitsee.
Merasto uskoo, että entistä tiiviimpi yhteistyö sujuvoittaa asiakkaiden hoitoketjuja ja auttaa tunnistamaan lääkitykseen liittyviä virheitä ja riskejä.
Apteekit voivat osaltaan varmistaa, että lääkkeet tulevat otetuksi ajallaan ja haitallisilta yhteisvaikutuksilta vältytään.
Koneellinen annosjakelu vähentää virheitä
Apteekkien tarjoamista lisäpalveluista Merasto nostaa esille erityisesti lääkkeiden koneellisen annosjakelun, joka vähentää virheitä ja varmistaa osaltaan lääkehoitojen toteutumista.
Myös erilaiset lääkkeenoton muistutuspalvelut ja lääkehoidon kokonaisarviointi ovat hänen mielestään hyödyllisiä.
Merasto menisi vielä pidemmälle ja lähettäisi farmasistin mukaan kotisairaanhoidon kotikäynneille.
– Asiakkaan kotona farmasisti voisi tarkistaa, onko tällä virheitä lääkkeiden annostelussa, ottamisessa tai säilyttämisessä. Jos etsimme yhdessä avainryhmät, jotka hyötyvät palvelusta eniten, se voi ehkäistä tulevaisuudessa kalliiden sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä.
”Apteekin Terveyspisteet ovat investointi tulevaisuuteen”
Meraston mukaan apteekit voivat myös tarjota matalan kynnyksen terveyspalveluja, jotka täydentävät julkista terveysasemaverkkoa.
Hyvä esimerkki tästä ovat Apteekin Terveyspisteet, joita toimii jo seitsemällä paikkakunnalla.
– Toimijat ovat nyt itse vapaaehtoisesti lähteneet kehittämään ja innovoimaan uudenlaisia toimintamalleja. Mielestäni tämä on juuri sitä, mitä on peräänkuulutettu: palvelujen saatavuuden parantamista ja väestön terveyserojen kaventamista. Tämä on investointi tulevaisuuteen, Merasto näkee.