Reseptilääkkeet halpenivat 2,8 prosenttia vuoden takaisesta. kuva: Vuokko Salo
Uutinen

Reseptilääkkeiden halpeneminen hillitsee edelleen inflaatiota

13.01.2023 | 11:05

Teksti : Erja Elo

Inflaatio oli joulukuussa 9,1 prosenttia. Asuminen, sähkö ja elintarvikkeet jatkoivat kallistumista, mutta reseptilääkkeiden hinnat laskivat.

Kokonaisinflaatio oli joulukuussa 9,1 prosenttia eli inflaatio pysyi marraskuun tasolla. Hintojen nousu johtui joulukuussa Tilastokeskuksen mukaan eniten sähkön hinnan, asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen noususta sekä dieselin hinnan noususta. 

Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet kallistuivat keskimäärin 13 prosenttia. Esimerkiksi asuntolainojen korkojen vuosimuutos oli 124 prosenttia ja sähkön hinta nousi 64 prosenttia.

Reseptilääkkeet halpenivat 2,8 prosenttia

Elintarvikkeet ja alkoholittoman juomat kallistuivat vuoden takaisesta keskimäärin 16 prosenttia, esimerkiksi kahvin hinta nousi 21 prosenttia.

Kuluttajahintojen nousua hillitsi Tilastokeskuksen mukaan eniten ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen. Reseptilääkkeet halpenivat 2,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. 

Farmaseuttiset tuotteet halpenivat joulukuussa 1,7 prosenttia ja lääkevalmisteet, hoitolaitteet ja -välineet 0,5 prosenttia. Itsehoitolääkkeet kallistuivat 0,9 prosenttia ja vitamiinit 1,5 prosenttia.

Hintojen nousu korkeinta 40 vuoteen

Kuluttajahinnat nousivat vuonna 2022 keskimäärin 7,1 prosenttia. Inflaatiota kiihdyttivät etenkin lainakorkojen nousu sekä energiatuotteiden ja elintarvikkeiden kallistuminen.

Tilastokeskuksen mukaan hintojen nousu oli korkeinta 40 vuoteen. Esimerkiksi vuonna 2021 keskimääräinen inflaatio oli vain 2,2 prosenttia.

– Vuoden 2022 inflaatio oli hyvin poikkeuksellinen viime vuosikymmenien kehitykseen verrattuna. Vastaavanlaisia lukuja on nähty viimeksi 1980-luvun alussa, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.

2000-luvun edellinen inflaatioennätys syntyi globaalin finanssikriisin aikaan vuonna 2008, jolloin kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 4,1 prosenttia.

Tilastokeskus ei lähde ennustamaan, mihin suuntaan inflaatio kehittyy tänä vuonna.

Euroalueen inflaatio jatkoi ennakkotietojen mukaan laskua. Inflaatio oli joulukuussa 9,2 prosenttia, kun se oli marraskuussa vielä 10,1 prosenttia ja lokakuussa 10,6 prosenttia.