Hyppää sisältöön

EHKÄ HUONOIN mahdollinen aihe, johon vanha sanonta, ”poissa silmistä, poissa mielestä”, sopii, on lääkkeiden tuotanto.

Ikävä kyllä, perinteikästä kaskua on voinut soveltaa jo jonkin aikaa tähänkin aiheeseen. Lääkkeiden tuotantoon liittyviä prosesseja kun on kiihtyvään tahtiin siirretty tuotantokustannusten hintoihin vedoten halpoihin Aasian maihin.

Viime viikolla Euroopan lääkeviraston ihmislääkekomitea CHMP tiedotti havainneensa tarkastuksissaan puutteita hyvien tuotantotapojen mukaisissa käytännöissä. Tämän johdosta CHMP suositteli useiden klopidogreelivalmisteiden markkinoiltavetoa.

Tarkastusten kohteena oli intialainen lääketuotantolaitos. Taisi aika monen pelot käydä toteen.

Muiden hyödykkeiden, esimerkiksi vaatteiden, tuotantoa on jo vuosien ajan siirretty halvempien valmistuskannusten toivossa muun muassa Aasiaan. Toiminnan eettisyydestä kiistellään tuon tuosta.

Tuotantokustannusten hinaaminen alas asettaa myös lääketuotannon eettisen pohjan kyseenalaiseksi. Ilmi on tullut tapauksia, joissa tuotantolaitosten jätevesissä on havaittu suuriakin pitoisuuksia antibiootteja ja muita lääkeaineita.

Lääketeollisuuteen tämä toimintamalli, jossa tuotantoprosesseja ripotellaan ympäri maailmaa, ei yksinkertaisesti vaan sovi, jos ei voida olla varmoja siitä, että toiminta on tarkoin kontrolloitua ja tapahdu viranomaisohjeiden mukaisesti.

Positiivista tässä tapauksessa on vain ja ainoastaan se, että ongelma tuli esille valvovan viranomaisen, EMA:n, tarkastuksissa. Toivoa sopii, että tarkastuksia tehdään yhtä tehokkaasti myös muissa tuotantolaitoksissa, etenkin siellä kaukana.

Tiina Kuosa

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times