Podcast ammentaa inspiraatiota apteekkityöhön
- 27.01.2021 at 09:24
Apteekin hyllyltä -podcast löytyy jatkossa myös Apteekkari.fi:stä.
Onnistuuko etätyö apteekissa? Entä mitä apteekkien tulisi ottaa huomioon toimiessaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai muissa markkinointikanavissa, jotta ammattietiikka ja vastuullisuus pysyvät menossa mukana?
Muun muassa tällaisiin kysymyksiin pureutuu viime syksynä lanseerattu Apteekin hyllyltä -podcast, jonka uusi kausi starttaa helmikuussa. Podcastin uudet jaksot löytyvät jatkossa myös Apteekkari.fi:stä.
Podcastin tekijät ja juontajat Johanna Hakamäki ja Laura Rinta-Jouppi haluavat herätellä apteekkialaa miettimään, miten ala voisi uudistua ja miten se voisi olla myös nykyistä houkuttelevampi työnantaja.
– Haluamme puhaltaa pölyt apteekin hyllyltä, Johanna Hakamäki kiteyttää.
– Apteekkiala on monella mielessä perinteinen ja paikkasidonnainen. Haluamme herättää keskustelua siitä, miten apteekkityöstä voisi kehittää nykyistä monipuolisempaa ja miten työntekijät voisivat entistä enemmän vaikuttaa omaan työhönsä, Laura Rinta-Jouppi sanoo.
Taustalla on huoli apteekkien työvoimapulasta. Nuoret alan ammattilaiset eivät välttämättä koe apteekkityötä kovin vetovoimaiseksi, ja apteekkityöstä myös lähdetään muihin tehtäviin.
– Haluamme tuoda esiin uusia ajatuksia siitä, miten työtä voisi tehdä, jotta se olisi mahdollisimman mielekästä, Hakamäki sanoo.
Vieraita yli ammattirajojen
Hakamäellä ja Rinta-Joupilla on omaa kokemusta yhteensä kymmenistä apteekeista. Rinta-Jouppi on työskennellyt keikkafarmaseuttina kaikkiaan 50 eri apteekissa, Hakamäki 25:ssä. Niihin mahtuu niin pieniä kuin suuriakin ja niin maalais- kuin kauppakeskusapteekkejakin.
Niinpä podcast-juontajat tuntevat alan plussat ja miinukset sekä erilaiset toimintatavat.
Nämä kokemukset myös kiinnostavat erityisesti alan nuoria työntekijöitä. Tilastojen mukaan Apteekin hyllyltä-podcastia kuuntelevat kaiken ikäiset, mutta kuulijaryhmistä korostuvat 20–30 vuotiaat alan opiskelijat ja juuri työelämään astuneet ammattilaiset.
Myös vieraiksi pyritään saamaan paitsi pitkän linjan apteekkilaisia, myös nuorempaa polvea – yli ammattirajojen. Uudella, helmikuussa alkavalla tuotantokaudella yhden jakson vieraana ovat lääkäriopiskelijat, jotka julkaisevat omaa Leikitäänkö lääkäriä -podcastiaan.
– Heidän kanssaan pohdimme muun muassa sitä, mitä yhteistä on farmasistien ja lääkäreiden työssä ja miten apteekit ja lääkärit tekevät yhteistyötä nyt ja tulevaisuudessa.
Osassa jaksoista puolestaan ollaan tiukasti kiinni ajankohtaisissa kysymyksissä. Yhteistyössä Apteekkariliiton kanssa syntyi jakso, jossa pureudutaan psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon ja pohditaanko, voisiko vastaavaa tapahtua apteekissa.
Luvassa on myös jakso, jossa keskustellaan apteekin perustamiseen ja uudistamiseen liittyvistä kysymyksistä sekä siitä, kuinka apteekkitoimintaa voisi kehittää apteekkariuran eri vaiheissa.
Persoonat esiin
Hakamäen ja Rinta-Joupin mukaan podcastin vahvuus on, että se tuo studiovieraat usein lähemmäs yleisöä kuin vaikkapa lehtihaastattelu.
– Puhe päästää kuulijan lähemmäs vieraita ja sitä, mitä kulissien takana tapahtuu, Rinta-Jouppi sanoo.
Kussakin jaksossa tutustutaan myös studiovieraiden omiin uratarinoihin. Ne antavat kuulijoille näkökulmaa siihen, millaisia – joskus yllättäviäkin – urapolkuja farmasian ammattilaisille voi avautua.
– Olemme saaneet paljon palautetta, että on innostavaa kuulla, mitä kaikkea alan tutkinnolla voi tehdä.
Hakamäen ja Rinta-Joupin oma ura on vienyt apteekkityöstä yrittäjyyteen ja digitaalisten palveluiden kehittämiseen ja digimarkkinoinnin pariin. Omien sisältöjen lisäksi he muun muassa konsultoivat apteekkeja sosiaalisen median ja muiden sähköisten kanavien käytössä sekä siinä, miten rakentaa yhtenäinen asiakaskokemus aina apteekin verkkosivuilta reseptitiskille saakka.