Hyppää sisältöön

Parasetamolimyrkytyksistä ja niiden lisääntymisestä on viime vuosina uutisoitu useissa eri maissa. Tuoreimpana esimerkkinä ovat Tsekki ja Slovakia.

Slovakiassa on kuluneena keväänä herättänyt huomiota etenkin tapausrypäs, jossa useita lapsia joutui sairaalaan parasetamolin yliannostuksen vuoksi. Lääkäreiden mukaan yliannostukset olivat tahallisia ja ne olisivat voineet johtaa kuolemiin.

Lääkäreiden mukaan vastaavat tapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet Slovakiassa selvästi. Vastaava trendi näkyy myös naapurimaassa Tsekissä.

Suomessa parasetamolimyrkytysten kasvusta uutisoitiin viime vuoden lopulla. Myrkytysten todettiin lisääntyneen etenkin nuorilla ja etenkin pääkaupunkiseudulla. 

Parasetamoli vaurioittaa maksaa suurina annoksina, ja ilman sairaalahoitoa sen yliannostus voi johtaa jopa kuolemaan. Sama seuraus voi olla parasetamolin ja alkoholin samanaikaisella nauttimisella.

Parasetamolin aiheuttamia myrkytyksiä tapahtuukin niin vahingossa kuin tahallisestikin. Suomessa valtaosa tapauksista on asiantuntijoiden mukaan ollut vahinkoja, mutta etenkin nuorten parissa tahallisista yliannostuksista puhutaan ja niihin jaetaan vinkkejä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Valvomaton myynti yhteydessä myrkytyksiin

Ilmiö on levinnyt Suomeen maailmalta. Aiemmin myrkytysten yleistymisestä on uutisoitu muun muassa Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Britanniassa ja Yhdysvalloissa parasetamoli on jopa yleisin äkillisten maksavaurioiden syy.

Yhteistä näille maille on se, että parasetamolia myydään laajalti myös muualla kuin apteekeissa. Esimerkiksi Britanniassa parasetamolivalmisteita voi ostaa vaikka Amazonin verkkokaupasta. Vain pakkauskoko on pienempi kuin apteekissa.
 

Australiassa parasetamolia voi ostaa tavallisesta supermarketista 20 tabletin pakkauksissa. Vuodesta 2020 lähtien voimassa on kuitenkin ollut säädös, jonka mukaan parasetamolia ei voi ostaa ilman, että keskustelee valmisteen käytöstä ensin farmasian ammattilaisen kanssa. Säädöksen taustalla olivat nimenomaan rajusti lisääntyneet yliannostukset.

Tsekissä parasetamolin myynti on sallittua esimerkiksi huoltoasemilla ja niin kutsutuissa ”drugstoreissa”, jotka ovat eräänlaisia päivittäistavarakauppojen ja apteekkien risteytyksiä, ja joissa myyjä ei välttämättä ole farmasian ammattilainen.

EU:ssa myynti rajoittuu apteekkeihin

EU-maissa parasetamolia sisältäviä valmisteita saa sen sijaan myydä pääsääntöisesti vain apteekeissa. Niissä maissa, missä myynti on vielä sallittua muualla, ollaan vähitellen siirtymässä apteekkimyyntiin. Taustalla ovat nimenomaan myrkytykset.

Esimerkiksi Ruotsissa tablettimuotoiset parasetamolivalmisteet siirrettiin takaisin apteekkimyyntiin jo vuonna 2015 sen jälkeen, kun parasetamolimyrkytykset alkoivat kasvaa rajusti myynnin vapauttamisen jälkeen.

Ruotsin lääkeviraston, Läkemedelsverketin, selvityksen mukaan nimenomaan parasetamolivalmisteiden helppo saatavuus johti tahallisten parasetamolimyrkytysten kasvuun. Vastaavia tutkimustuloksia on myös muista maista. Mitä helpompaa ja edullisempaa parasetamolin ostaminen on, sitä todennäköisemmin sitä käytetään väärin.

Myös Tsekissä farmasian ammattilaiset vaativat nyt parasetamolin myynnin rajoittamista apteekkeihin. Maan terveysministeriö oli jo aikeissa rajoittaa myyntiä, mutta toistaiseksi rajoituksia ei ole laadittu.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times