Hyppää sisältöön

Protonipumpun estäjien (PPI) lyhytaikainen käyttö on turvallista, mutta pitkäaikaiskäyttö ei olekaan niin ongelmatonta kuin on luultu.

Protonipumpun estäjiä (PPI) käytetään nykyään laajalti esimerkiksi vatsahaavan ja refluksiesofagiitin hoidossa ja ehkäisyssä sekä osana helikobakteerin häätölääkitystä. Yhä useammin niitä käytetään myös mahan limakalvon suojalääkkeenä pidemmän tulehduskipulääke- tai glukokortikoidikuurin yhteydessä.

PPI-lääkkeiden lyhytaikaiskäyttö on turvallista, mutta pitkäaikaiskäyttö ei olekaan niin ongelmatonta kuin on luultu.

Useat tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että PPI-lääkkeet altistaisivat osteoporoosille muun muassa vähentämällä B12-vitamiinin ja kalsiumin imeytymistä. PPI-lääkkeiden käyttö on myös yhdistetty hypomagnesemiaan.

PPI-lääkkeiden käyttö näyttäisi olevan yhteydessä myös sairauksien, kuten keuhkokuumeen ja bakteerien aiheuttamien suolistotulehdusten sekä munuaisten autoimmuunisairauden, interstitiaalisen nefriitin, puhkeamiselle, professori Hannu Raunio kirjoittaa Apteekkarilehdessä.

Lisäksi Euroopan lääkevirasto (EMA) on varoittanut kaikkien PPI-lääkkeiden yhteisvaikutusriskistä diatsepaamin, fenytoiinin ja klopidogreelin kanssa. (MS)

Lue lisää perjantaina 28.1. ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times