Hyppää sisältöön

EDESMENNYT poliittinen vaikuttaja kysyi kerran suomalaisilta, onko meillä malttia vaurastua. Tämä kysymys on taas ajankohtainen. Kysymyksen voisi toki muotoilla nykyhetkeen paremmin sopivaksi tyyliin: ”Onko meillä malttia selviytyä kansainvälisen talouden uudesta taantumasta?” Samaa asiaa molemmissa kysymyksissä tarkoitetaan.

Kuluneella viikolla tuli keskitetty palkkaratkaisu kumotuksi. Maan hallituksen hyvistä ja päättäväisistä pyrkimyksistä huolimatta vaikuttaa siltä, että palkoista sovitaan liittokohtaisesti. Tässä näytelmässä on jokaisen liittopuheenjohtajan tärkeintä näyttää omalle jäsenistölleen, että me saimme enemmän kuin muut. Sillä ei ole niinkään väliä johtaako tämä omalla alalla irtisanomisiin, jotka olisi muuten voitu välttää.

Tässä kansainvälisessä taloustilanteessa olisi ollut erittäin viisaasta tehdä ennustettavuutta lisäävä maltillinen palkkaratkaisu, jota hallitus olisi lupauksensa mukaisesti tukenut tuloveronkevennyksellä. Tämä olisi turvannut niin yritystemme kilpailukyvyn kuin myös kotimaisen ostovoiman.

Tällaisten ratkaisujen tekeminen edellyttää päätöksentekijöiltä kykyä vähän pidemmän aikavälin ajatteluun ja rohkeutta laittaa itsensä peliin.

Toisaalta työnantajat saavat kyllä myös syyttää itseään tästä tilanteesta. Ymmärrän hyvin, että palkansaajajohtajien on hyvin vaikeaa perustella jäsenistölleen maltillisia nimellispalkankorotuksia, kun samaan aikaan yritysjohtajien palkat kasvavat joka vuosi huimasti enemmän kuin palkat keskimäärin.

Huvittuneena olen erilaisista talouselämän lehdistä lukenut juttuja yrityksistä, joissa on siirrytty avokonttoriin, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia toimitusjohtajasta lähetin apulaiseen saakka. Nämä maisemakonttorit ovat tasa-arvon irvikuvia. Erityisen huimia ovat jutut ”moderneista” yritysjohtajista, jotka rentouttaan korostaakseen esiintyvät ilman kravattia. Lähes aina näissä samoissa yrityksissä on tuloerojen kasvu ollut huima.

Yhtä huvittuneena luen nyt muodissa olevia yritysten yhteiskuntavastuuraportteja. Voisi sitä hurskastelun määrää. Viestintätoimistot ansaitsevat miljoonia näitä raportteja kirjoittaessaan. Haluaisin lisättäväksi näihin raportteihin kuinka paljon yrityksen johto ansaitsi enemmän kuin yrityksen työntekijät keskimäärin. Lisäksi haluaisin, että nämä luvut julkistettaisiin takautuvasti yhtiön koko historian ajalta. Tällöin näkisimme mitä suomalaisessa yhteiskunnassa on oikeasti tapahtunut.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times