Hyppää sisältöön

Lääkeneuvonta on ollut pakollista Suomen apteekeissa vuodesta 1983 asti. Velvoite lääkeneuvonnasta säädettiin lakiin, sillä lääkkeiden väärinkäytöstä  aiheutuneet haitat nakersivat väestön terveyttä. Holhoavasta tyylistä siirryttiin jo 1990-luvulla kohti potilaskeskeisestä neuvontaa, ja potilaan oma vastuu hoidostaan korostui.

Lääkeneuvonta tarkoittaa siis sitä, että apteekin farmaseuttinen henkilökunta varmistaa, että ostaessaan asiakas tietää, kuinka lääke vaikuttaa ja sopiiko se hänen terveydentilansa ja mahdollisen muun lääkityksen kanssa.

Lisäneuvontaa edellyttävä itsehoitolääke vaatii täsmällistä ohjeistusta viranomaisen hyväksymän kirjallisen materiaalin mukaan. Tällaista lääkettä ei saa myydä ilman neuvontaa.

Lääkettä ostaessaan asiakas ei osta mitä tahansa tuotetta, vaan hoidon vaivaansa. Lääkehoito vaatii neuvontaa.

Kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa, vaikka saat mahdollisesti täystyrmäyksen?

AJOITTAIN APTEEKISSA tulee vastaan tilanteita, joissa asiakas ei halua neuvontaa. Joko asiakkaan mielestä lääke on niin turvallinen, ettei neuvontaa tarvita, tai hän osaa mielestään käyttää lääkettä neuvomattakin.

Tällaisissakin tilanteissa apteekin tulee varmistua siitä, että lääkkeellä on järkevä käyttöaihe, eikä käytöllä ole vasta-aiheita. Varmistaminen on joskus hyvin vaikeaa, ja siitä kertoo myös Fimean haamututkimus (Fimea 12/2018).

Apteekeissa annetaan neuvontaa hyvin, kun sitä kysytään, mutta jämäkkä, vaikuttavaan pyrkivä neuvonta on puutteellista. Kysymys kuuluu: kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa, vaikka saat mahdollisesti täystyrmäyksen? Avun antaminen ei aina ole helppoa ja palkitsevaa.

VAIKKA ASIAKAS TUNTISI tietävänsä lääkityksensä ja hoitonsa parhaiten, on lääkeneuvonta kuitenkin paras tapa auttaa. Tai ainakin neuvonnan yrittäminen. Lääkkeiden aiheuttamat haitat eivät aina tule ilmi heti, vaan joskus vasta vuosien väärän käytön jälkeen.

Asiakas ei välttämättä kuuntele neuvoja. Hän saattaa kuulla, mutta ei kuuntele. Jos pahin sitten tapahtuukin, asiakas ehkä ymmärtää, että seuraavalla kerralla apteekin ammattilaiseen kannattaa luottaa.

Joten vastatakseni alkuperäiseen kysymykseen: onko lääkeneuvontaa pakko kuunnella? Ei ole, mutta kannattaa kyllä. Lyhytkin keskustelu ammattilaisen kanssa voi parantaa hyvinvointia merkittävästi.

Kirjoittaja vastaa Farmania Oy:n viestinnästä ja opiskelijarekrytoinnista ja keikkailee asiakasapteekeissa pääkaupunkiseudulla.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times